Van Hees bij ministerieel besluit voorzitter van Raad voor de Cultuur
Enschede - Voormalig wethouder Van Hees van Enschede is vanmiddag bij besluit van de ministerraad benoemd tot voorzitter van de Raad voor de Cultuur. Zij volgt de huidige voorzitter Daalmeijer op. Voorheen was de ook uit Enschede afkomstige jurist en ex-minister Sorgdrager voorzitter van dit gezaghebbende machtdoordesemde adviesorgaan van de regering ter zake kunst en cultuur. Zo speelt de Raad een belangwekkende rol bij de toekenning en (her)verdeling van rijkssubsidies.
Van Hees, ook nog een tijdje landelijk voorzitter van de PvdA (maar in die rol door de nomenclatura van de grachtengordel uitgespuugd) is van huis uit bestuurskundige, werkte in en voor allerlei instituten, bedrijven en organisaties en runde een eigen bedrijf op het snijvlak van zorg en innovatie. Ze werd in 2010 namens de PvdA wethouder onder meer Cultuur, Financiën en Economie/Innovatie in Enschede, maar moest plaatsmaken toen haar partij bij de formatie van een nieuw college in 2014 door toedoen van D66 buiten de boot viel. Eind dit jaar werd Van Hees al benoemd tot lid van de Raad voor Cultuur. Haar benoeming tot voorzitter geldt voor een periode van vier jaar.
In haar periode als wethouder van Enschede heeft Van Hees zich onder meer druk gemaakt voor de herwaardering van het Rijksmuseum Twenthe, waarvan de herontdekking (met structureel meer geld) door de Raad voor Cultuur en indirect mede een gevolg is. Ook heeft van Hees zich bestuurlijk op vele fronten druk gemaakt voor onder meer de Twente Biënnale, het Orkest van het Oosten en de Nationale Reisopera, die stuk voor stuk in de versukkeling dreigden te raken en zelfs met opheffing bedreigd. Eén van de mislukkingen betreft haar pogingen om met ex-burgemeester Den Oudsten in Enschede het voormalige Balengebouw in de wederopbouwwijk Roombeek te bestemmen tot een museum annex werkruimte annex broedstoof gewijd aan Jan Cremer.