De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Nog dit jaar een streep door veel hectares bedrijvenparken in Twente

Nog dit jaar een streep door veel hectares bedrijvenparken in Twente

Hengelo - Nog dit jaar wordt duidelijk welke beoogde industrieterreinen in Twente een andere bestemming dienen te krijgen. Dat heeft gedeputeerde Van Hijum vandaag laten weten. De gemeenten zullen hun verlies moeten nemen door de betreffende gronden af te boeken. Hetzelfde geldt trouwens voor  een aantal geplande kantoorlocaties, want ook daar moet drastisch het mes in. Behalve de grotere steden zullen ook middelgrote en kleinere gemeenten een veer moeten laten.

In politiek-bestuurlijk jargon wordt gezegd dat de zogenoemde 'overprogrammering' dient te worden 'aangepakt' en 'uit de markt moet worden genomen'. In elk geval zullen twee gebieden in Twente hoe dan ook bestemd blijven voor industrie. Dat zijn XL Park in Almelo en Technology Base Twente in Enschede. Dat heeft in elk geval, zij het onuitgesproken, mede te maken met het feit dat deze hectares mede-eigendom zijn van de provincie Overijssel, al laat Van Hijum bij elke gelegenheid niet na te benadrukken dat het vooral kansrijke bedrijvenparken zijn met elk een eigen signatuur, want XL Park vooral als logistieke hotspot en Technology Base Twente op het luchthaventerrein als een hoogwaardige ontwikkel-en productielocatie voor met name technologische bedrijven.

De gemeente Hengelo beschikt niet over zo'n terrein en moet vrezen voor delen van de Westermaat, Hart van Zuid en de Kanaalzones, maar het college van burgemeester wethouders in deze stad zou er nog niet uit zijn welke gebieden moeten worden geofferd op het altaar der herziening.

In de gemeente Almelo heeft wethouder Langius de gemeenteraad reeds laten weten dat het onvoltooide gedeelte van het bedrijvenpark Twente bij Aadorp als opgegeven moet worden beschouwd, want er bestaat hoegenaamd geen interesse voor de braakliggende gronden in deze 'woestijn', zeker niet voor de hectares in de tweede fase tot aan de grens met Vriezenveen.

Het gemeentebestuur van Enschede denkt er steeds sterker over om in elk geval na jarenlange vasthoudendheid uiteindelijk toch maar af te zien van het vestigen van bedrijven op de Usseler Es. Daar zullen de  geharnaste tegenstanders van dit bedrijventerrein  blij mee zijn. Zij noemen de es in het oeroude gebied bij Usselo cultuurhistorisch en landschappelijk waardevol. Overigens is de grond op de is voor een belangrijk deel in handen van projectontwikkelaars en bouwconglomeraten.

Deel dit nieuws!