Kleissen weggestuurd als wethouder door de raad van Dinkelland
Denekamp/Saasveld - De meerderheid van de gemeenteraad van Dinkelland (elf-negen) stuurt CDA-wethouder Kleissen weg omdat het gezien zijn houding en stramheid het vertrouwen ontbreekt dat hij de in moties vastgelegde) wens van de gemeenteraad uitvoert om te voorkomen dat in Saasveld aan de Hondeveldsweg een intensieve veehouderij (varkensmesterij) wordt gevestigd.
Al geruime tijd dringt onder meer coalitiegenoot Lokaal Dinkelland aan op het weigeren van de vergunningen die benodigd zijn voor de intensieve veehouderij voor het houden van achtduizend varkens in Saasveld, omdat dit bedrijf van de maatschap Munsterhuis zich niet zou laten verenigen met de belangen van natuur, milieu, overige agrariërs en bijvoorbeeld de klootschietvereniging.
Het indienen van de motie liet Lokaal Dinkelland overigens over aan de fractie van de PvdA, wetende dat ook D66 de motie van wantrouwen zou steunen. Dit gebeurde na langdurige schorsingen, eerst op verzoek van de PvdA als voortouwnemer van de motie, daarna op verzoek van burgemeester Bakker namens het college en vervolgens op verzoek van fractievoorzitter Jogems van het CDA.
In zijn verweer stelde Kleissen trouwens dat hij niet over de wettelijke middelen beschikt om een aanvraag van Munsterhuis in dit stadium nog af te wijzen. Indien hij toch nog licht ziet, wil hij er naar eigen zeggen zeker over nadenken om aan de uitdrukkelijke wens van de gemeenteraad tegemoet te komen.
Ondertussen wordt verwacht dat op instigatie van of met steun van het CDA volgende week een motie van afkeuring of wantrouwen wordt ingediend tegen wethouder Zwiep vanwege haar bestuurlijke falen voor het project DinkellandWerkt, dat de gemeente de afgelopen jaren miljoenen heeft gekost.
De vraag is nu wat het CDA doet nu wethouder Kleissen eerder gedacht onderuit is gehaald. De partij kan zich ook uit het college terugtrekken door wethouder Duursma te laten aftreden. Hoe dan ook is de kans groot dat Lokaal Dinkelland de drie oppositiepartijen zal vragen de coalitie - met of zonder het CDA - te gedogen, waarbij voor de hand ligt dat een oppositie wordt gevraagd de komende anderhalf jaar een part-time wethouder te leveren en hoe dan ook gedoogsteun te geven.
Morsig en slordig
Bij de stemming over de motie van wantrouwen deed zich overigens een vreemd incident voor, even morsig als slordig. Het raadslid Meijer van Lokaal Dinkelland zei bij de stemming, nadat zijn naam klonk, dat hij zich wilde onthouden, hetgeen onmogelijk is bij een hoofdelijke stemming. Vervolgens annuleerde burgemeester Bakker de stemming tot dan toe om opnieuw te beginnen. Op haar advies had Meijer inmiddels de raadszaal verlaten, zoals vaker gebeurt als volksvertegenwoordigers niet aan een stemming willen deelnemen. Saillant was trouwens dat Meijer, toen de burgemeester hem meedeelde dat hij zich in de zaal niet aan de stemming kon onttrekken, meedeelde 'dan tegen' zou hebben gestemd...