Enschede ziet wens afslag van A1 afketsen; opheffing ADT nabij
Enschede - De grote wens van de gemeente Enschede, zijnde een afslag van de A1, komt er niet, althans niet op afzienbare termijn. Het zou namelijk niet nodig zijn voor de herontwikkeling van het luchthaventerrein tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal, met onder meer het gedachte bedrijvenpark Technology Base Twente.
Hengelo en Oldenzaal waren elk voor zich bang dat Rijkswaterstaat in ruil voor de afrit Enschede de afrit Hengelo-Noord of de afrit Oldenzaal-stad zou sluiten. Enschede wilde juist wel vanaf de A1 bereikbaar zijn, omdat de stad dan vanaf twee internationale wegen (A1 en A35) zou zijn ontsloten., maar het komt er dus voorshands niet van.
Zowel de gemeente Enschede als de provincie Overijssel wil trouwens met betrekking tot het voormalige luchthaventerrein af van de huidige project- en gebiedsorganisatie Area Development Twente (ADT) waarvan ze beide voor vijftig procent aandeelhouder zijn. Er wordt nog gezocht naar en overleg gevoerd over een nieuwe structuur met een potentieel nieuwe grondeigenaren voor het gebied dat ruimte dient te bieden aan recreatie/toerisme, natuurontwikkeling, en een bedrijvenpark voor innovatieve technologie-ondernemingen.
De rol van ADT kan namelijk als uitgespeeld worden beschouwd, vinden gemeente en provincie, het zou tijd zijn voor nieuwe (liefst particuliere) eigenaren die de projectontwikkeling letterlijk en figuurlijk voor hun rekening kunnen nemen.
Tot nu toe draaiden Enschede en Overijssel op voor de kosten van allerhande ontwikkelingen, procedures en onderzoeken, onder meer de kosten van de diverse opgetrommelde plannenmakers, zoals de commissie Wientjes, het T-team en het Q-team, de voor stuk bestaande uit aangenaam betaalde adviseurs/consultants. Voor het T-team en het Q-team werd bijvoorbeeld vier ton betaald.