Opnieuw pleidooi extra technische universiteiten; dreiging numerus fixus
Enschede - Er moet van rijkswege dringend extra geld beschikbaar worden gesteld voor het universitair technisch onderwijs hier te lande. Namens de collegae van de universiteiten in Delft en Eindhoven stelt bestuursvoorzitter Van der Chijs van de Universiteit Twente vandaag in het Financieele Dagblad dat er anders een studentenstop komt voor technische opleidingen.
En dit terwijl het kabinet nota bene met de mond belijdt meer studenten in de technische sector te willen. Volgens minister Bussemaker van Onderwijs en Wetenschappen is daarvoor 33 miljoen vrijgespeeld. Zo ging de vergoeding per student, zegt de bewindsvrouw, in deze kabinetsperiode omhoog van 5.700 naar 6.500 euro per student.
De technische universiteiten in Nederland staan goed aangeschreven, zelf spreken ze over de wereldtop, hoe dan ook trekken ze steeds meer studenten. Dat zou de overheid volgens Van der Chijs moeten bekoren, maar het tegendeel is naar zijn oordeel waar, want de universiteiten krijgen volgens hem en zijn collegae in den lande van rijkswege toch nog altijd te weinig geld. Het bedrag van 6.500 euro per student zou tenminste moeten worden verdubbeld.
De bestuurders van de technische universiteiten laten weten anders gedwongen te zijn een numerus fixus voor een aantal studies in te moeten stellen, oftewel de poorten voor diverse technische studierichtingen te vergrendelen voor geïnteresseerden.
De Technische Universiteit Eindhoven kondigt vandaag als eerste vier extra numeris fixes aan, vanaf 2018, op de acht bestaande. Het gaat dan om industrieel design, biomedische technologie, technische bedrijfskunde en technische informatica. Voor deze studierichtingen zal dan een lotingssysteem met selectiecriteria van kracht worden. Het extra geld, tot circa vijftien mille per student, zou onder meer nodig voor extra faciliteiten benevens een betere verhouding tussen het aantal studenten het aantal docenten/professoren.