Twente moet een komma (of punt) zetten in Het Punt te Vroomshoop
Vroomshoop - De raadsleden der veertien Twentse gemeenten zijn uitgenodigd om morgenavond mee te praten over de zogenoemde Agenda van Twente. Als ze allemaal komen, zullen er liefst 348 lokale vertegenwoordigers meepraten over nut en noodzaak (of juist niet) van gezamenlijke projecten.
De bijeenkomst wordt gehouden in het nieuwe gebouw Het Punt te Vroomshoop, niet bepaald een dorp in het centrum van Twente, want behorend bij de rand van Twente, maar een dorp waar de gewezen burgemeester Koetje woonachtig was. Koetje was ook een gedreven regiobestuurder en gold als een der actiefste protagonisten van de Twentse eenheid, waar nodig ten koste van de lokale belangen, en Het Punt in Vroomshoop staat ook nog eens aan een naar hem vernoemde straat.
Met geld uit het dividend van het afvalverwerkings- en energieopwekkingsbedrijf Twence (gedurende tien jaar telkens acht miljoen euro) werden projecten voor de Twentse vooruitgang gefinancierd. Twence is collectief eigendom van de Twentse gemeenten. In veel gevallen kwam daardoor ook veel geld los van andere overheden en specifieke fondsen (multiplier-effect) naar de regio.
Er zal in Vroomshoop worden gediscussieerd over de evaluatie van de Agenda van Twente in de periode 2007-2017. In sommige gemeenten is hierover al gesproken, in andere gemeenten totaal niet. Dit tekent de uiteenlopende manieren waarop gemeenten tegen het regionale belang aankijken.
Toch lijkt de kans groot dat een meerderheid zal kiezen voor een nieuwe Agenda van Twente, maar dat er ook een meerderheid zal zijn die het dividend van Twence liever over de gemeenten zal verdelen om de onderscheiden begrotingen sluitend te krijgen. Er zijn daaronder gemeenten die (de aandelen) Twence willen verkopen teneinde hun eigen plannen en projecten te financieren.
Op de keper beschouwd is dat vestzak-broekzak omdat al die gemeenten dan ook weer ruimte moeten maken in hun begroting voor de Agenda van Twente, of ze moeten de regio opheffen.
Hoe dan ook zullen alle veertien gemeenten hun eigen raadzalen moeten praten over wat ze willen, waarna er weer tal van overleggen nodig zullen zijn om consensus te bereiken. Daar gaat nog ruim een jaar over gepraat worden, in allerlei gremia en door allerlei raadsleden uit allerlei gemeenten.
Van dit alles is de bijeenkomst in Vroomshoop nog slechts een voorproefje. Misschien hangt veel af van de overredingskracht of het gebrek daaraan van burgemeester Van Veldhuizen van Enschede, die tevens voorzitter is van de Regio Twente, en van ondernemer Braaksma, die voorzitter is van zogenoemde Twente Board. Er zal vervolgens (onvermijdelijk) in groepjes worden gediscussieerd.