Heidekoeien symboliseren heropleving Het Lankheet in Haaksbergen
Haaksbergen - Met de loslating van heidekoeien op Landgoed Het Lankheet te Haaksbergen zijn deze relatief zeldzame grazers na een eeuw terug in het Overijsselse landschap. Ze kregen in Haaksbergen leefruimte na een ceremoniële handeling van gedeputeerde Maij die in de provincie over natuur, cultuur en landbouw bestuurlijk verantwoordelijkheid draagt.
De heidekoeien moeten door begrazing de nieuw opgeleverde heidegronden open houden en zorgen voor verschraling. De laatste heidekoeien zijn een paar jaar geleden, zo wil het verhaal, in Denemarken letterlijk voor de poorten van het slachthuis weggehaald. Inmiddels lopen er ook in Nederland weer enkele kleine kuddes: in Drenthe, Limburg en op de Veluwe. En nu dus ook in Overijssel, namelijk in Haaksbergen.
Door het ontstaan van nieuwe natuur in Het Lankheet kan het leefgebied van een aantal zeldzame soorten worden uitgebreid, zoals het in Nederland zeer zeldzame gentiaanblauwtje, het heideblauwtje, de nachtzwaluw, de hoogveenglanslibel, de hazelwormadder en de levendbarende hagedis. Het Lankheet heeft een belangrijke schakelfunctie om omliggende natuurgebieden met elkaar te verbinden en is daarmee een mooi voorbeeld van de doelstelling van het Natuurnetwerk Nederland, voorheen de Ecologische Hoofdstructuur genoemd.
De oplevering van de nieuwe heidegronden was een gelegenheid voor een Haaksbergse initiatiefgroep om gedeputeerde Maij en wethouder Nijhuis van de gemeente Haaksbergen te vragen het logo te onthullen van De Groene Waaier. De initiatiefgroep heeft drie natuurorganisaties, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en het Lankheet, benaderd de kern te vormen van een inspirerend gebiedsplan. Maij voldeed graag aan het verzoek. 'De samenwerking tussen de natuurorganisaties en het bedrijfsleven zie ik als een mooi voorbeeld van hoe economie en natuur elkaar hebben gevonden', zegt ze in een persbericht. 'Zo zien we het graag in Overijssel.'