Uitbreiding, modernisering, herschikking, succes én groei AOC Oost
Almelo/Enschede - Vanwege de concentratie van het MBO-aanbod (niveau drie en vier) in Almelo komen met ingang van het nieuwe schooljaar zo'n vierhonderd studenten van het Agrarisch Opleidingen Centrum (AOC) Oost van Enschede naar Almelo. Er verrijst bij de bestaande school aan de Bornerbroeksestraat in deze stad semipermanente nieuwbouw en daarnaast een dierenkliniek in een bestaand gebouw.
De school aan de stadse kant van de Hengelosestraat in Enschede is opgeheven en afgebroken, ook omdat het pand te oud was en niet meer voldeed aan de eisen die aan onderwijs worden gesteld. De concentratie van het overblijvende agrarisch onderwijs in Enschede vindt plaats tegenover de Universiteit Twente, in een moderne setting. Dat is behalve voor de blijvende MBO-opleidingen (niveau één en twee) vooral nodig omdat de VMBO-tak van het agrarisch onderwijs in Enschede behoorlijk groeit en al vele jaren, het komende jaar met bijna zeventig studenten.
De hoofdvestiging van het AOC Oost is Lochem en het onderwijsinstituut met bijna zeshonderd medewerkers en ruim vijfduizend studenten heeft behalve in Almelo en Enschede ook vestigingen in Borculo en Twello. Het misverstand is nog steeds dat het AOC opleidt voor het werken in een puur agrarisch bedrijf, bij voorkeur een boerderij, maar niets is minder waar, want de school is ook leverancier van werknemers voor bedrijven in de levensmiddelentechnologie en voor bijvoorbeeld bedrijven als Bolletje in Almelo, Grolsch in Enschede en Johma in Losser. Daarboven biedt het AOC Oost opleidingen voor bijvoorbeeld dierenartsassistent.
Ondertussen behoort het AOC Oost met zijn verscheidenheid aan leerwegen en de geboekte resultaten tot de Top Drie van scholen in Overijssel. De uitdaging is nu volgens de directie om bij de beste tien onderwijsinstituties van het land te geraken.
In samenwerking het het ROC van Twente heeft AOC Oost met succes bij het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen subsidie gevraagd voor een Praktijkcentrum Procestechnologie Oost (PCPT Oost), waarvoor het departement ruim 1,1 miljoen euro overmaakte naar Twente. Eerder al verstrekte de provincie Overijssel hiervoor twee ton, de regio Twente anderhalve ton en ook om geld binnen van instellingen en tal van bedrijven in de regio. Opgeteld bij de eigen bijdrage is er 5,1 miljoen euro beschikbaar voor de vernieuwing, verbreding en promotie van de opleidingen in de procestechnologie.