Geduld van D66 in Enschede over asielzoekerscentrum raakt op
Enschede - De raadsfractie van D66 in Enschede gaat nog één keer akkoord met uitstel van de bouw van een asielzoekerscentrum in Enschede-Oost. Er moet op korte termijn, in september, echter absolute duidelijkheid zijn over de bouw en de omvang, anders mag volgens D66 de stekker eruit. Dat meldt het raadslid Tillema van de partij naar aanleiding van de opschorting van de bouw door de gemeente Enschede.
De omwonendencommissie van het beoogde asielzoekerscentrum heeft de gemeenteraad gevraagd de omvang van het asielzoekerscentrum te heroverwegen en te bekijken wat de gevolgen zijn van een kleiner gebouw aan de Gronausestraat. Dat is volgens D66 de verkeerde discussie. 'Het zou moeten gaan over hoeveel uitstel we accepteren van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en daar is de grens bereikt.'
Uitstel van de bouw is een gevolg van een ontwerpfout die het COA maakte en van het gegeven dat er momenteel minder instroom is van vluchtelingen. Er vindt nu ook een discussie plaats over aard en omvang van het asielzoekerscentra. Er werd uitgegaan van de opvang van zeshonderd personen, ofschoon van meerdere kanten, ook de gemeenteraad, gepleit is voor een kleiner centrum of twee kleinere centra.
Tillema zegt 'alle begrip' te hebben voor de problemen waar het COA tegenaan loopt, maar vindt ook dat omwonenden en andere betrokkenen duidelijkheid moeten krijgen. Het is volgens D66 te simpel om te zeggen dat er een democratisch besluit is genomen dat ten koste van alles gestand moet worden gedaan. Nog meer vertraging en onzekerheid acht de grootste coalitiepartij van Enschede onverkoopbaar voor alle betrokkenen.
'De afspraken met het COA zijn gemaakt in het licht van een zo spoedig mogelijke realisatie. Het is nooit bedoeld als een locatie om achter de hand te houden ‘voor het geval dat’. En met alle vertraging lijkt het wel die kant op te gaan. Het COA zal duidelijkheid moeten gaan geven en begin september een bindende planning voor moeten gaan leggen. Wat ons betreft is dit de laatste keer uitstel, anders is het maar afstel. En bij afstel heeft het Rijk wat uit te leggen. Zowel als het gaat om de onrust die ze daarmee heeft veroorzaakt in onze stad, als om de kosten die gemeenten en andere organisaties hebben gemaakt, omdat we onze humane plicht in willen vullen. En die humane plicht staat bij D66 nog steeds voorop in deze discussie.'