XL Park wacht voltreffers; directeur Port of Twente kan terugtreden
Bornerbroek - Nog dit jaar treedt directeur Van Onna van Port of Twente terug. Hij legt zijn functie neer omdat zijns inziens de afgelopen jaren veel is gezaaid dat wat hem betreft op korte termijn kan worden geoogst. De bal ligt op de stip, zegt hij, er staat zelfs geen keeper op goal, dus wordt het scoren, als de overheid dit keer tenminste wél doeltreffend is.
Ruim drie jaar geleden werd onder de stuwende leiding van Van Onna de vereniging Port of Twente opgericht, waarin bedrijven, hoofdzakelijk logistieke, de handen ineen sloegen voor hun gezamenlijke belang, in dit geval XL Park, voorheen Regionaal Bedrijventerrein Twente.
Van meet af aan, de late jaren negentig van de vorige eeuw, wilde het niet vlotten met de kavelverkoop van het 180 hectare omspannende gebied bezijden de A35 nabij Bornerbroek. De exploitatietekorten hoopten zich op, richting de veeertig miljoen nu.
Eén van de problemen is de grondverwerving, want er lopen nog altijd gerechtelijke procedures tegen bewoners/boeren van het gebied die het oneens zijn met het feit dat zij grond moeten afstaan ten bate van een bedrijvenpark dat huns bedunkens onnodig is. Een ander probleem is volgens de ondernemers die zich in Port of Twente hebben verenigd dat vier gemeenten (Almelo, Borne, Enschede en Hengelo ) én de provincie Overijssel aandeelhouder/eigenaar zijn van XL Park en dat er politiek-bestuurlijk allerlei competenties, prestiges, misgunning en eigenbelang aan te pas komen, terwijl juist slagvaardigheid geboden is om meer grond verkopen en bij voorkeur grote lappen grond aan bedrijven die in de logistieke dienstverlening werk bieden en geld verdienen.
Port of Twente wilde volgens Van Onna aantonen dat een logge en trage overheid rampzalig is voor het logistieke bedrijvenpark van Twente en dat er meer slagkracht in ondernemerschap moet zijn aan het roer. Er is volgens de scheidende directeur veel ten goede veranderd. 'Vanuit de ondernemers is het initiatief genomen om de zaken geheel anders aan te pakken', aldus Van Onna. 'Vanuit mijn ervaring, betrokkenheid en de overtuiging van de kansen en de mogelijkheden voor de logistieke sector in de regio Twente heb ik destijds de rol op me genomen om, als directeur van Port of Twente, invulling te geven aan datgene wat voor mij en een aantal anderen bijna een persoonlijke missie was geworden: het beter promoten van Twente als logistieke regio.'
Van Onna zegt dat er daardoor 'belangrijke stappen' zijn gezet en hij laat weten dat er binnenkort een aantal slagen gemaakt kan worden. Het gaat om de beëindiging van rechtszaken door tot overeenstemming te komen met grondeigenaren, toestemming om ruimere kavels te mogen uitgeven, indien nodig tien hectare of groter, en om meer zeggenschap voor ondernemers die uiteindelijk XL Park moeten maken. Van Onna spreekt over 'omvangrijke businesscases' die het in zich hebben 'om logistiek Twente op de kaart te zetten'. Daarmee ziet hij zijn taak als kartrekker, aanjager en dus directeur van Port of Twente als volbracht en bezint hij zich op een andere missie.