Zonne-energie Twence op 't Rikkerink Ambt Delden en in Enschede
Ambt-Delden/Enschede - De voormalige stortplaats ’t Rikkerink in Ambt Delden zal worden afgedicht om vervolgens te worden 'beplakt' met zonnecellen teneinde aldus duurzame energie te winnen. Dit maakte wethouder Meulenkamp van de gemeeente Hof van Twente vanavond bekend tijdens de raadsvergadering over de Kadernota 2017; hij had er gisteravond in een reguliere vergadering van de gemeenteraad overigens al op gepreludeerd dat morgenavond (donderdag) in het Wapen van Delden informatie wordt gegeven en handtekeningen worden gezet voor een zonne-energiepark op de voormalige vuilstort in het buitengebied van de Hof van Twente.
Het zonne-energiepark zal worden aangelegd en geëxploiteerd door het vuilverwerkings- en energie-opwekkingsbedrijf Twence, dat stortplaatsen heeft in Hengelo/Enschede (Boeldershoek) en Zenderen/Almelo (Elhorst-Vloedbelt) en dat het terrein van de de voormalige vuilstort in Ambt-Delden beheert. Deze gesloten afvalstortplaats beslaat een oppervlakte van 34 hectare en herbergt 3,9 miljoen kuub afval. De stortplaats is al sinds 1986 buiten werking. Tijdens de exploitatie en na de sluiting is men een poos bezig geweest met het winnen van biogas, aanvankelijk door het bedrijf Cogas, dat bio-energie leverde dienste van de zogenoemde wijkverwarming in 850 woningen in de Almelose woonwijk Windmolenbroek, een kilometer of tien van 't Rikkerink.
En nu komt er dus op initiatief van Twence een zonne-energiepark op de gewezen stortplaats waarvan de bovenkant zeventien meter boven het maaiveld ligt.
Overigens maakte wethouder Eerenberg van Enschede deze week, ook al tijdens de vaststelling van meerjarig beleid (in Enschede vervat in de Zomernota) dat hij met Twence afspraak gemaakt over zonne-energiepark van vier hectare, met uitzicht op twintig hectare en in de verdere toekomst zelfs veertig hectare. Ook staat het college van Enschede, bij monde van Eerenberg, open voor de plaatsing van windmolens bezijden de A35, daarover nog wel worden gesproken is de wegbeheerder, zijnde Rijkswaterstaat, en mogelijk grondeigenaren.
Het plaatsen van windturbines blijkt in de gemeente Hof van Twente een probleem nadat de gemeenteraad de bouw van een kolossale windmolen op het bedrijvenpark Zenkeldamshoek in Goor recent met minimaal verschil afstemde. Een poging van de PvdA-fractie om vanavond bij motie de VVD-wethouder Meulenkamp op te roepen een nieuwe poging te wagen alsnog draagvlak te creëren voor de energiemolen werd weggestemd. Dat gebeurde wederom met klein verschil, ofschoon Meulenkamp had aangegeven dat hij er wel voor geporteerd was.