Overijssel betaalt niet voor behoud aantal treinen Almelo-Enschede
Hengelo - De provincie Overijssel legt een aanbod van de NS naast zich neer om het aantal stoptreinen tussen Enschede en Almelo intact te laten als de provinciale overheid hiervoor de portemonnee trekt. Het college van gedeputeerde staten in Overijssel heeft besloten een 'financieel aanbod' van de NS naast zich neer te leggen. Onbekend is hoeveel de provinciale overheid zou moeten betalen om de halvering van het aantal stoptreinen op het genoemde traject te voorkomen.
Eerder heeft NS laten weten de stoptrein Apeldoorn-Enschede op het traject Almelo-Enschede vanaf december op werkdagen alleen in de spitsperioden nog te rijden vanwege de beperkte marktvraag. NS heeft de provincie Overijssel recentelijk een financieel aanbod gedaan om in de dalperiode te blijven rijden op het betreffende traject. De provincie Overijssel heeft NS nu dus laten weten geen gebruik te zullen maken van het aanbod.
Ondertussen heeft de provincie Overijssel ingestemd met het vervoerplan 2017 voor de openbaar vervoer-concessie Twente. Per december 2016 gaat de nieuwe dienstregeling voor bussen en treinen van de vervoersmaatschappij Syntus van start met een aantal wijzigingen. Zo gaat de frequentie van de treindienst Zutphen–Oldenzaal op zondagmiddag van één keer naar twee keer per uur. Daarnaast worden vier reguliere buslijndiensten door bijvoorbeeld een buurtbus of wensbus vervangen, omdat het aantal passagiers per rit zeer laag wordt genoemd met gemiddeld twee tot vijf reizigers per keer.
Alle betrokken partijen (de Twentse gemeenten, het consumentenadviesorgaan, de vervoerder en de provinciale overheid) trekken hieruit de conclusie dat er bij reizigers geen behoefte zou zijn aan 'grote' bussen volgens een vaste dienstregeling en dat daarom wordt geïnvesteerd in alternatieve vormen van vervoer voor een minimale proefperiode van twee jaar. Deze wijzigingen passen binnen de contractafspraken tussen de provincie en de vervoerder om het aanbod en de vraag naar openbaar vervoer beter op elkaar aan te laten sluiten.