Oppositie verlaat raadszaal; Smelt twijfelt over opvolging wethouder
Vriezenveen - De oppositiepartijen GBT, VVD en D66 hebben vanavond de vergadering van de gemeenteraad van Twenterand verlaten. Ze liepen weg omdat de Kadernota over het financiële meerjarenperspectief niet actueel zou zijn, want gebaseerd op achterhaalde cijfers, en ook en vooral omdat binnen het door het recente vertrek van wethouder Oudendijk geamputeerde college geen chemie meer zou zijn. De drie partijen die opstapten hadden in een open brief annex persbericht al laten weten om deze redenen uitstel van het debat te eisen. Er zou eerst duidelijkheid moeten komen over de voortgang, de sterkte en de samenstelling van de coalitie.
De coalitiepartijen CDA, CU en SGP zeiden het weglopen van de drie oppositionele te betreuren en ook hoogst vreemd te vinden, onder meer uit democratisch oogpunt. 'U loopt voor uw verantwoordelijkheid weg', aldus leidsman Kerkdijk van het CDA, toen GBT de hielen reeds had gelicht, maar het aangesproken VVD-raadslid Walraven liet zich niet vermurwen en vervolgens bleek ook D66-raadslid Van de Cozijne niet te bewegen om te blijven. Wel bleef de net geïnstalleerde volksvertegenwoordiger Reusker van de PvdA, maar dan alleen om te luisteren en niet om mee te debatteren. Naar de mening van Kerkdijk veronachtzamen de drie weggelopen partijen hun volksvertegenwoordigende en collegecontrolerende democratische opdracht.
De drie collegepartijen besloten wel te spreken, maar echt inhoudelijk werd het debat over de Kadernota niet en het college zal pas, zo werd besloten, volgende week dinsdag antwoorden. Onduidelijk is of de oppositiepartijen dan wel bereid zijn te verschijnen en mee te doen.
In elk geval gaf fractievoorzitter Smelt vanavond reeds zijn perceptie van de politieke werkelijkheid in Twenterand. Hij betoogde met nadruk dat de CU steun blijft geven aan de coalitie met CDA en SGP, maar liet in het midden of dit ook betekent dat CU voor de komende krap anderhalf jaar een nieuwe wethouder levert. 'Zover zijn wij op dit moment nog niet.' Het vertrek van Oudendijk was ook voor Smelt cum suis 'een complete verrassing', aldus de CU-leider.
Net als eerder burgemeester Visser hekelde Smelt de bestuurscultuur en de debattenopzet in Twenterand, zonder man en paard te noemen, al was het voor de goede verstaander duidelijk wat de CU-aanvoerder bedoelde toen hij sprak over een verenging en verruwing van het politieke debat. Volgens hem voert de gemeenteraad te vaak een dorpendiscussie (in een 'kerngevoelige' raad) en hij zei het 'zure matten-gedrag' en het 'aanwakkeren van sentimenten' beu te zijn. De raad blinkt naar het oordeel van Smelt niet uit in goede voorstellen, wel in het ventileren van standpunten die het goed doen in de sportkantine of boven de buurtbarbecue.