Woesthuis: 'Verdubbeling aantal studenten en betere verbindingen'
Enschede - De regio Twente zou voluit moeten inzetten op het opleiden van de creatieve werkers van morgen en daarnaast moeten zorgen voor betere fysieke verbindingen met andere regio's hier te lande, met name in het westen van Nederland. Dat zegt directeur Woesthuis van het mediabedrijf TRIMM te Enschede. Hij vindt dat de overheid, voorop de gemeente Enschede en de kennisinstellingen in deze stad, daar met man en macht in moet investeren.
Woesthuis is vanuit de creatieve industrie de nieuwe bestuurslid van de Stichting Twente Branding en als zodanig de opvolger van voorman Eric Nijkamp. Het bestuur van deze stichting wordt ad interim voorgezeten door bestuursvoorzitter Boomkamp van de Saxion Hogeschool te Enschede namens het onderwijs en bestaat verder uit regiobestuurder Van Zwanenburg vanuit de overheid en de nieuwe topman Banus van Siemens in Hengelo namens de grootindustrie. Er is nog een plaats vacant voor een ondernemer vanuit de Twentse maakindustrie.
Naar de mening van Woesthuis zou de ambitie moeten zijn in de regio 60.000 jongeren op te leiden, wat een verdubbeling zou zijn, want nu telt Twente 30.000 studenten. Het zou behalve voor de kennisinstellingen zelve ook een impuls betekenen voor de stedelijkheid, de cultuur en de economie van Twente. Woesthuis stelt dat Twente daartoe creatieve opleidingen dient aan te bieden voor de talenten van morgen, mogelijk dependances van topopleidingen in de rest van de wereld gevestigd bij Saxion Hogeschool en/of Universiteit Twente. Voorbeelden als Hyper Island (Stockholm) en D.School (Stanford, Palo Alto) kunnen volgens de TRIMM-directeur van grotere waarde zijn voor het aantrekken van toptalent en bedrijven dan excursiereisjes naar Silicon Valley en Dalian.
'De opleidingen moeten excellent zijn', zegt Woesthuis. Hij wijst erop dat creatieve opleidingen van Saxion, van de Universiteit Twente en van het ROC van Twente nu al veel studenten trekken, respectievelijk 3.500, 500 en 1.000. 'En ze groeien allemaal uit zichzelf, maar je kunt dat versnellen door de horizon te verbreden. Dit type ambitie heb ik de afgelopen jaren in Twente gemist, terwijl dit toch echt de wereld van morgen is, de digitale industrie, toepassingen in de maakindustrie, programmeurs, ontwerpers en designers, noem maar op - die moeten we hier hebben en opleiden.'
De jonge bestuurder van Twente Branding vindt sowieso dat de lat in de regio hoger moet worden gelegd. Volgens hem is Twente in veel opzichten meer bezig met gisteren dan met morgen. 'Als ik zeg dat we moeten streven naar 60.000 studenten, dan krijg ik vooral terug dat het moeilijk zal zijn om dit te bereiken, een beetje te hoog gegrepen. Van die houding moeten we af. We doen ons kleiner voor dan we zijn, en daardoor onszelf te kort.
Het tweede punt van belang is naar de inschatting van Woesthuis de bereikbaarheid van de regio met de rest van het land. Hij heeft het dan over autowegen en spoorwegen. 'We moeten daar grote slagen in maken, zonder langetermijnplanning, maar gewoon krachtig doordrukken. 'Ik wil met de trein binnen twee uur vanuit Enschede in Amsterdam kunnen zijn, zonder overstappen en met alternatieve routes voor als er ergens een ongeluk gebeurt. Ook met de auto moet het sneller gaan dan nu, en het hoeft geen tientallen jaren te duren.'