De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Brandhout

Wij hebben een houtkachel. Het bezit daarvan jaagt lieden met een ondeugdelijke longfunctie in de gordijnen.  De pijn zit ‘m in het verbranden van hout. Vanwege die houtkachel, welke immers niet louter ter opfleuring van het interieur staat opgesteld, wordt er de nodige rook de atmosfeer ingejaagd. Overigens doen wij, althans doet mijn vrouw, dat geheel volgens zekere regels, teneinde de alom aanwezige longpatiënten zoveel mogelijk te sparen.

Vooreerst kijkt mijn eega de brandapp  na. Overigens meer op grond van een ritueel, daar het volstrekt duidelijk is wanneer houtverbranding verantwoord is of niet. Mist, hevige regen of andersoortig vochtig weer betekent: niet fikken. Een blik uit het raam is voldoende om die situatie vast te stellen. Goed: stel dat de weergoden de houtkachelstoker – en vooral de kortademige omwonenden - welgezind zijn. Dan nog kan vochtig hout roet in het eten gooien: het walmt dan dat het een oordeel is. Geen vochtig hout? Vervolg uw weg naar punt drie: goed hout. Geen waaibomenhout of alles wat afkomstig is van bomen uit moeras en beek, zoals broekhout en ander dubieus en waterhoudend gewas. Ten slotte: de houtstoker moet van wanten weten. Geknoei met te grote stukken hout en  het bouwen van een soort wigwam leiden louter tot rookontwikkeling. Nee: u moet iemand hebben met het inzicht van bijvoorbeeld mijn wederhelft.

Reeds als kind ging haar belangstelling uit naar activiteiten die voorbehouden zijn aan de ware pyromaan. Een door haar en andere kinderen gebouwde hut zou, na ampel beraad door de jeugdige gebruikers,  door een van de grote jongens in de fik worden gestoken. Hij faalde jammerlijk, waarna mijn toekomstige eega – de jongste van het stel – met behulp van wat kranten en enkele stukjes hout zowel de hut als omliggende bomen in lichterlaaie wist te krijgen. Omwonenden waarschuwden de brandweer, die een en ander met moeite wist te blussen. Vanzelfsprekend was de dader – ook toen reeds vlot ter been – inmiddels naar huis gerend, van waaruit de verrichtingen van de brandwachten goed te volgen waren.

We hebben al een paar keer bijna een schoorsteenbrand gehad.

Erik Endlich

Deel dit nieuws!