Onthulling van Grenspaal 7 bevestigt grens aan de Rammelbeek
NOORD DEURENINGEN/OLDENZAAL – De historische grenspaal in krijgt nieuwe plek, vlakbij oorspronkelijke locatie van grenspaal 7, want dat is de oorspronkelijke locatie aan de Rammelbeek. De onthulling vindt 12 april plaats bij de oorspronkelijke plek, die sinds de achttiende eeuw de grens tussen Nederland en Duitsland markeerde. De grenspaal krijgt een nieuwe plek bij Kulturhus De Mare in Noord Deurningen.
De herplaatsing van deze grenspaal is een initiatief van het ‘Platform Markegrenzen en Markestenen in Twente’ van de Vereniging Oudheidkamer Twente. Het platform zet zich in voor het behoud en het zichtbaar maken van oude grensmarkeringen en de verhalen die er over zijn te vertellen, waartoe samenwerking is gezocht met Stichting Heemkunde Denekamp. De grenspaal behoort tot de collectie van Museum het Palthe Huis in Oldenzaal, en is daar altijd getoond. Het museum ziet de herplaatsing als een positieve ontwikkeling. Ook de Oudheidkamer Twente is er goed over te pas.
In het verleden was er regelmatig onenigheid over de grens in de buurt van de Rammelbeek, mede doordat de grenzen onregelmatig anders kwamen te liggen. In 1772 werd het probleem grondig aangepakt en in de jaren daarna zijn elf genummerde stenen grenspalen geplaatst. Nummer 7 werd als vermist opgegeven en vervangen door een moderne paal. Historici vonden de paal in 1971 op een plek naast de Rammelbeek. Hij werd overgebracht naar het Palthe Huis in Oldenzaal en maakt sindsdien deel uit van de collectie van dit museum.