De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Archief
  • Spookachtige raadstaferelen over herbouw Spookhuis in Hertme

Spookachtige raadstaferelen over herbouw Spookhuis in Hertme

Hertme/Borne – De verplaatsing van rijksmonument 't Oude Groothuys (Het Spookhuis) naar een plek bij het Openluchttheater te Hertme zorgde vanavond voor spookachtige geheimtaal in het gemeentehuis. Over nut en noodzaak van afbraakproces en wederopbouw bestond geen verschil van mening, wel over het beschikbaar stellen van een deel der voor rekening van de gemeente komende kosten.

Vervolgens ontstond een onnavolgbare discussie over het al dan niet vrijspelen van een bedrag van 57.725 euro waarvoor nog geen dekking bestaat. De totale kosten van de verplaatsing van Het Spookhuis bedragen 175.000 euro, waarvan de provincie Overijssel de helft wil bijdragen op voorwaarde dat de gemeente de andere helft op tafel legt.

Daartoe was de raad niet bereid, omdat veel fracties de uitwerking willen afwachten. Volgens wethouder Mulder een gevaarlijk toverkollenspel, want de provincie zou nú financiële zekerheid eisen.

Er voltrok zich een mythische poging tot besluitvorming met omineuze trekken waarbij de hoofdrolspelers Alsdit en Dandat elkaar met procesvoorstellen bestookten, dwars door de coalitie heen. Naar het oordeel van raadslid Kits van het CDA was het vooral een ‘technische discussie’ waar confrater Roetgerink van GB90 gewag maakte van enerzijds de eensgezindheid over de weg ergens naar toe en anderzijds onduidelijkheid over de plek van bestemming. En wethouder Mulder spookte op geheel eigen wijze rond met zijn belofte de op voorhand sidderende raad mede te nemen in wat hij een dynamisch proces noemde.

Punt van discussie blijkt ten diepste de locatie bij het Openluchttheater, wat te maken heeft met de inrichting van openbare ruimte, betrokkenheid van dorpsbewoners en haalbare exploitatie, maar de provincie Overijssel stuurt aan op de plek bij het Openluchttheater.

In alle consternatie besloten de raadsleden in hun hoedanigheid van witte wieven, rampmoedige roofzaligen en cyclopische chaosgissers besluitvorming in de raadszaal over Het Spookhuis uit te stellen.

Deel dit nieuws!