Zandwijk wordt appartementengebouw met historische brievenbus
VRIEZENVEEN - Op een enkel historisch detail na gaat het voormalige Hotel Zandwijk in Vriezenveen tegen de vlakte. Een monumentale rode brievenbus krijgt een plek in een volledig nieuw appartementencomplex dat volgens hedendaagse principes zal verrijzen. Voor de rest is het pand een prooi voor sloopkogels. Ook voor twee markant genoemde lindebomen bij het pand zal geen plek zijn.
Lange tijd probeerden de erfgoedvereniging Heemschut en Stichting het Cuypersgenootschap de sloop te voorkomen vanwege historie en bouwwijze, maar de gemeenteraad vond onder aanvoering van met name het CDA, toch een vooral in Vriezenveen nog gekende partij, dat de sloper kon worden besteld. Zandwijk is weldra (een eeuwenlange) Vjènse historie.
De historie van Zandwijk omvat 125 jaar en vertelt het verhaal van vier generaties: van drie Meinderts, een Mijntje en een Frits. De laatste uitbater was de derde Meindert, want de eerste was de stichter, de tweede diens zoon en de vierde de laatste 'kid on the block'. De derde was een Frits, ook een fameus uitbater en gastheer, en bovendien echtgenoot van Mijntje Winkel.
Wat als een schipperscafé aan het kanaal begon, met tal van gasten, van fabrikanten uit Almelo tot veenarbeiders benevens werkvolk van fabriek van Jansen & Tilanus, werd in de loop er jaren een pleisterplek met - naast het café met biljart ook zalen voor bruiloften, personeelsfeesten, (politieke) discussiebijeenkomsten en nóg later de roemruchte Black Piano Bar.