Zuiderspoorbeek moet einde maken aan wateroverlast Enschede
ENSCHEDE - De gemeente Enschede ijvert voor het creƫren van ruimte voor natuur en water bezijden de Westerval. Dat behelst de aanleg van een deel van de Zuiderspoorbeek, die wateroverlast in de toekomst moet verminderen, met name uit het centrum en de wijk Horstlanden-Veldkamp. Langs de beek worden extra planten en bomen gepoot: een groene route voor dieren in en uit de stad.
Op deze wijze wil de gemeente water de ruimte geven en ook van risico op wateroverlast verminderen. De spoorbeek volgt het spoor van de vroegere Zuiderspoorlijn, van de Haaksbergerstraat langs het Blekerpad, bij het Volkspark onder de Pathmossingel door en vervolgens richting de Westerval de stad uit. Op de oevers komt zoveel mogelijk groen en daarmee vogels, insecten en vleermuizen.
Als het regent, stroomt straks het regenwater vanuit Horstlanden-Veldkamp en een deel van het centrum via regenpijpen en straatputjes naar de Zuiderspoorbeek in plaats van naar het riool. De kans is dan kleiner dat het riool overstroomt. Zo verdwijnt het water veilig de stad uit. Ook trekt de beek grondwater uit Horstlanden-Veldkamp en het centrum. Dit vermindert de grondwateroverlast. Langs de beek komen ook nog verlagingen waar water tijdelijk kan worden opgevangen.
De Zuiderspoorbeek kan in totaal tien miljoen liter water opvangen en beetje bij beetje afvoeren. Het ontwerp van het deel van de beek langs de Westerval is inmiddels klaar, zo laat de gemeente weten. Halverwege dit jaar begint de gemeente met de aanleg van dit traject van de beek.