De kaarsrechte Grotestraat in Nijverdal maakte tot de ingebruikneming van de Salland-Twentetunnel deel uit van de doorgaande verkeersroute van Almelo naar Zwolle. Deze steeds drukker wordende verkeersader leidde tot veel geluidsoverlast en opstoppingen in het centrum. De tunnel leidde tot aanzienlijk minder blik in de dorpskom en was een belangrijke voorwaarde om de Grotestraat te kunnen omtoveren tot een aantrekkelijk verblijfs- en winkelgebied.
Reeks maatregelen
De herinrichting van de Grotestraat staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een reeks maatregelen om van Nijverdal weer een regionaal koopcentrum van formaat te maken. Dat begon met de afschaffing van het betaald parkeren in het centrum. De Grotestraat 2.0 moet de duizenden bezoekers van het nabijgelegen Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug verleiden ook een bezoekje aan het Nijverdalse winkelhart te brengen en hier enige tijd te verpozen.
Enorme boost
Voormalig wethouder Thomas Walder en voorzitter Jan Scheppink van de winkeliersvereniging Op Naar Nijverdal speelden een cruciale rol in het proces om de bestaande animositeit tussen de centrumondernemers en lokale overheid te veranderen. Beide partijen realiseerden zich dat samenwerking noodzakelijk was ‘om Nijverdal uit het dal te halen’. Winkeliers, pandeigenaren, aanwonenden en gemeente zetten samen de schouders eronder om het centrum een enorme boost te geven.
De nieuwe Grotestraat is nog veel mooier en gezelliger geworden
Trots
Walder zegt ‘trots’ te zijn op hetgeen in relatief korte tijd in Nijverdal is bereikt. „De nieuwe Grotestraat is nog veel mooier en gezelliger geworden dan ik op basis van al die tekeningen en artist’s impressions al had verwacht. Deze Grotestraat betekent de redding van het Nijverdalse centrum en draagt ook bij aan het bij alle direct betrokkenen aanwezige positieve gevoel over de toekomstmogelijkheden van deze plaats. Ik ben hier echt heel positief over”, aldus Walder.
Zijn positieve gevoel wordt absoluut gedeeld door Scheppink, die aangeeft dat onderzoek uitwijst dat het aantal centrumbezoekers in 2018 met 15 procent is gestegen. Hij benadrukt wel dat op diverse andere vlakken nog het nodige moet gebeuren of veranderen. „Maar daar wordt door veel mensen enorm hard aan gewerkt”, benadrukt hij.
Verkeersluw
Dat de Grotestraat verkeersluw is gemaakt en dat bij de herinrichting ook veel aandacht is besteed aan het openbaar groen en het realiseren van ruimte voor (eiland)terrassen, dat zijn in de ogen van Scheppink essentiële voorwaarden om van het centrum een aantrekkelijk verblijfsgebied te maken. Scheppink: „Horeca wordt steeds belangrijker, met alleen een goed winkelaanbod redden we het niet meer. En met al die nieuwe bomen en planten waan ik me hier al bijna in het bos.”
Levensader
Het vervangen van het asfalt door klinkers en het verleggen van de rijbaan ter hoogte van het Henri Dunantplein om daar vooral meer ruimte voor terrasjes te creëren springen misschien wel het meeste in het oog. Maar dat geldt ook voor het opheffen van de aparte fietspaden langs de Grotestraat, het verlagen van de maximumsnelheid tot 30 kilometer of zelfs stapvoets op het woonerf en het aanbrengen van diverse waterelementen. Nijverdal krijgt met de herinrichting van de Grotestraat een nieuwe en vitale levensader.