ANALYSE - Franken weer formateur Almelo, drie vragen centraal
Almelo - Opnieuw is het aan het voormalige CDA-raadslid annex de even voormalige ROC-bestuurder Franken om een her-formatie in Almelo te bewerkstelligen. Franken deed dat een half jaar geleden ook toen de wethouders Bruggink van D66 en Van Marle van het CDA zich gedwongen zagen af te treden wegens kritiek vanuit de eigen fractie (coalitiepartij D66) respectievelijk een flink deel van de gemeenteraad (aangevoerd door de VVD). Onder leiding van Franken kwam vervolgens een minderheidscoalitie uit de hoge hoed: D66 eruit, ChristenUnie erin.
Na het aangekondigde vertrek van PvdA-wethouder Timmer, die heeft aangegeven tussentijds weg te willen omdat privé en werk niet meer in evenwicht zouden zijn, ontstond grote commotie door toedoen van de PvdA, die de ene na de andere misstap beging op het struikelpad van de opvolging. Zo werd fractievoorzitter Loupatty openlijk afgeserveerd door de partijbonzen en door notabene de eigen sociaaldemocratische fractie. De voorgestelde kandidaat-opvolger van Timmer was oud-wethouder Pierey van Deventer die aangaf niet in Almelo te willen komen wonen, wat voor de meerderheid van de gemeenteraad onverteerbaar bleek. Ondertussen is de PvdA een gebroken partij, de fractie gehalveerd, de achterban verbrokkeld - en iedereen de weg kwijt, naar het lijkt.
Mastodont
Net als eind vorig jaar heeft fractievoorzitter Zielman van het CDA (grootste coalitiefractie) partij-mastodont Franken aangezocht wederom een poging te wagen een werkbare coalitie te smeden, om het even of het nu een coalitie is met een meerderheid of minderheid in de gemeenteraad, want de Almelose praktijk leert sinds enige maanden dat een minderheidscollege prima in staat is meerderheden te creëren voor onderscheiden voorstellen.
Franken moet drie vragen beantwoorden, waarbij het scheelt dat hij uit een nest komt waarin de overtuiging heerst dat al het goede uit drie bestaat.
De eerste vraag is of Timmer gezien de situatie misschien wil overwegen om toch de hele periode uit te dienen, effectief is dat nog anderhalf jaar, dus afzienbaar. De suggestie in deze richting is van VVD-fractieleider Pauwels, maar lijkt kansloos, omdat Timmer er zelf begrijpelijk weinig voor voelt (al wil ze deze zomer nog wel overbruggen teneinde de stad niet in een politieke crisissfeer de rug toe te keren) en ook de meeste andere partijen zien er niets in, want een wethouder moet intrinsiek gemotiveerd zijn en elke dag weer vol gas kunnen geven.
De tweede vraag is of er na het inrukken van Timmer überhaupt een vierde wethouder moet worden benoemd. Een aantal fracties heeft reeds aangegeven dat de resterende periode, effectief zoals gezegd anderhalf jaar, met drie wethouders eveneens kan worden ‘geregeerd’ in Almelo. Onder het huidige gesternte zijn er ook dan werkbare meerderheden te realiseren.
Kandidaten
De derde vraag is of, wanneer er toch een opvolger komt voor Timmer, deze wethouder moet worden gerekruteerd uit opnieuw de PvdA (die dat wel zou willen, zij het dat ze Pierey al heeft geslachtofferd) of uit een andere partij, waarbij LAS als grootste fractie in theorie het eerst aan bod zou zijn, wat bovendien een meerderheidscollege zou opleveren. De fractie staat evenwel als weinig opbouwend te boek, een pure oppositieclub.
Ook de VVD (die ex PvdA-voorman Loupatty inlijfde - dat kan allemaal in Almelo) zou een optie kunnen zijn, want de partij snakt naar macht/pluche en wil weer een 'bestuurdersclub' wezen, maar dat lijkt in Almelo voorshands helemaal theorie, omdat de fractie inzonderheid haar leidsman Pauwels zelfs nuchter amper nog serieus wordt genomen.