Groen Gas van Cogas/Gasunie uit mest ter verwarming Twente
Tubbergen - Er komt in Twente een openbaar/toegankelijk biogasnetwerk, waartoe het Twentse bedrijf Cogas en het Nederlandse bedrijf Gasunie een samenwerkingsverband zijn gestart. Het gaat om een investering van 2,2 miljoen euro, deels gefinancierd met geld van de provincie Overijssel. Om die reden was gedeputeerde Lievers van Energie, Milieu en Duurzaamheid vandaag van de partij in Fleringen, alwaar de starthandeling plaatsvond.
De opgerichte joint venture van Cogas en Gasunie heeft vandaag namelijk formeel een begin gemaakt met de aanleg van het netwerk dat wordt gepresenteerd als een duurzaam alternatief (met 'groen gas') voor traditionele energiebronnen als aardolie en aardgas. Het aannemersbedrijf Van Gelder is begonnen met de aanleg van een leiding van zeven en een halve kilometer van de firma Oude Lenferink in Fleringen naar het gasontvangststation/opwerkinstallatie De Pook te Almelo.
De varkenshouderij annex mest- en digestaathandel Oude Lenferink is de eerste producent van biogas met aansluiting op het netwerk en sloot daartoe vorig jaar reeds een contract met de gemeenten Tubbergen (waartoe Fleringen behoort) en Dinkelland. Volgens woordvoerder Bloemen van het bedrijf staat op het boerenerf al twaalf jaar een werkende biogasinstallatie. Het geproduceerde biogas wordt momenteel omgezet in stroom en warmte. De warmte dient voor het op temperatuur houden van het eigen zeugenbedrijf en de duurzame stroom wordt aan het net geleverd. Momenteel vindt een uitbreiding van de installatie plaats. 'Met deze uitbreiding kunnen we', zegt Bloemen, 'op jaarbasis zes miljoen kuub extra biogas produceren. Deze zullen we echter niet naar stroom en warmte omzetten maar als biogas aan De Pook in Almelo leveren.'
Twente is volgens Cogas en Gasunie een gebied met een groot mestoverschot. Om dit overschot te verwerken in de eigen regio liggen er plannen voor een grote mestvergister in Zenderen, op de voormalige stortplaats Elhorst-Vloedbelt, diverse kleinere vergisters op boerenerven en nu dus het biogasnetwerk Twente.
Cogas en Gasunie denken het netwerk op termijn uit te breiden met bestaande leidingen. Hierdoor ontstaat een ring in Twente waarop meerdere producenten en gebruikers van biogas kunnen worden aangesloten. 'In potentie kunnen we in de toekomst richting de 25 miljoen kuub biogas via dit netwerk gaan transporteren en opwerken. Dat is groen gas uit mest voor zo’n dertienduizend huishoudens', aldus de nieuwe directeur De Haan van Cogas.