Akkoord over woningen op mogelijke plek kasteel De Blankenborgh
Haaksbergen – De gemeenteraad van Haaksbergen gaat con amore akkoord met de geplande bouw van drie woningen in Engelse stijl op de hoek van de Dominee Van Kriekenstraat en de Vincentstraat. Volgens lokale historici heeft op of nabij de bouwplaats, waar één woning staat die wordt afgebroken, in vroeger eeuwen het roemruchte kasteel De Blankenborgh gestaan.
Het plan voor de bouw van drie woningen is een initiatief het aannemersbedrijf Scharenberg uit het kerkdorp Sint Isidorushoeve dat de verkoop na het raadsbesluit van deze week van start laten gaan.
De collegepartijen D66 en PvdA zouden graag zien dat er voor de bouw een grondig bodemonderzoek komt in de hoop dat verborgen schatten van en rudimentaire informatie over De Blankenborgh letterlijk naar boven worden gehaald. De derde en veruit grootste collegepartij Leefbaar Haaksbergen liet bij monde van het raadslid Hesselink weten dat er vaart moet worden gemaakt. Ook woordvoerder Winkelhuis van de grootste oppositiepartij CDA gaf aan tempo te willen en geen oponthoud vanwege ‘al dat oude gedoe’ in de grond.
Dat neemt niet weg dat de geschiedenis van De Blankenborgh de gemoederen bezighoudt van plaatselijke geschiedvorsers, historiegravers en andere geïnteresseerden in het ontstaan en de ontwikkeling van Haaksbergen. Niemand weet met zekerheid waar het kasteel stond. Bij opgravingen werden aan de huidige Blankenburg zilveren paardentuig, diverse palen en paalresten gevonden. Dit was het hoe dan het bewijs dat er in de veertiende eeuw bewoning moet zijn geweest. Vermoedelijk waren dit, melden lokale bronnen, onderhorige pachters van de kasteelheer. Ook de Kerksteeg wordt een aanwijzing genoemd. Van oorsprong was dit een rechtstreekse verbinding tussen het kasteel en de nu aan Pancratius gewijde kerk van Hocksebarghe.
Onduidelijk is wat aannemer Scharenberg ermee gaat of laat doen, maar ook volgens het Haaksberse gemeentebestuur, bij monde van wethouder Van Vlaanderen, is duidelijk dat het gebied een ‘hoge archeologische waarde’ heeft.