De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Enschede als enige Twentse gemeente in zee met Buurtzorg

Enschede - De gemeente Enschede kiest als enige gemeente in Twente voor Buurtzorg/Familiehulp om de huishoudelijke hulp na het nakende faillissement van TSN Ondersteuning Huishouden over te nemen. De steden Almelo en Hengelo opteren voor zorgorganisaties die al actief zijn in Twente, waaronder BTK, Manna en Vitaal Thuiszorgen. Ook de meeste kleinere gemeenten gaan in zee met huidige aanbieders van huishoudelijke hulp.

De bestaande organisaties hebben de afgelopen jaren tot 'volle tevredenheid' ondersteuning geboden, stellen de gemeenten. "We hebben er het volste vertrouwen in dat zij dat gezamenlijk ook zullen gaan doen voor de cliënten die van TSN overkomen’, aldus wethouder Bron van Hengelo in een persbericht.

Volgens zorgwethouder Van Houdt der gemeente Enschede is de keuze voor Buurtzorg, ook een Twentse club, gegrondvest in Almelo, die met de meeste garanties. Buurtzorg heeft naar het oordeel van de wethouder gegarandeerd dat alle klanten in Enschede hun ondersteuning ongewijzigd behouden, dat alle tweehonderd werknemers in de huishoudelijke ondersteuning worden overgenomen en dat zoveel mogelijk bestaande relaties van hulpverstrekkenden met achthonderd hulpkrijgenden in stand blijven door de overname van de personeelsleden van TSN.

Van Houdt: 'Ik hoop dat Buurtzorg ingaat op ons aanbod. We kunnen zo onze inwoners en de werknemers de beste oplossing bieden. Mocht Buurtzorg niet ingaan op ons voorstel, dan garanderen we in ieder geval dat elke cliënt op welke manier dan ook de huishoudelijke ondersteuning behoudt. De andere gecontracteerde aanbieders hebben voldoende capaciteit om onze TSN-cliënten van ondersteuning te voorzien.'

Het college van burgemeester en wethouders in Enschede heeft bovendien besloten een fonds te willen vormen met de bedoeling vernieuwing van Ondersteuning Huishouden te stimuleren. Elke gecontracteerde aanbieder kan met plannen komen die gericht zijn op een 'verdere ontwikkeling' van de huishoudelijke ondersteuning. Belangrijkste reden om dit budget beschikbaar te stellen is dat het goed zou aansluiten bij de ideeën voor meer zelfredzaamheid en participeren in de samenleving. Het past ook bij de toekomstvisie thuisondersteuning waaraan Enschede heeft meegewerkt en die onlangs is aangeboden aan staatssecretaris Van Rijn.

Andere gemeenten dan Enschede wijzen erop dat Buurtzorg destijds niet deelnam aan de regionale aanbesteding. De activiteiten van Buurtzorg zijn derhalve destijds ook niet ‘gescreend’ op basis van de aanbestedingsregels. Om die reden zeggen de meeste Twentse gemeenten zich gehouden te voelen aan de gemaakte afspraken op basis van de aanbestedingsregels. Aanbestedingsrechtelijk zou het daarenboven onmogelijk zijn tussentijds nieuwe aanbieders te laten instromen. Bovendien speelt wellicht mee dat Buurtzorg van gemeenten extra geld vraagt voor fatsoenlijke personeelsbetaling.

De gemeenten hebben hun opvattingen vandaag ter kennis gebracht van de bewindvoerders van TSN, dat onder de vleugels van Asito in Almelo tot wasdom gekomen medio maart failliet verklaard zal worden, met een zorggarantie tot 25 april.

 

Deel dit nieuws!