De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Heidema mikt op 6.325 opvangplekken voor asielzoekers Overijssel

Heidema mikt op 6.325 opvangplekken voor asielzoekers Overijssel

HENGELO – Op basis van de zogenoemde  Spreidingswet moeten er in Overijssel 6.325 plekken komen ten behoeve van opvangplekken voor asielzoekers. Dit heeft er in geresulteerd dat 61 procent van de asielopgave tussen 1 juli 2025 en 1 februari 2026 gegarandeerd is. Daarnaast zijn in veel gemeenten nog initiatieven waarbij gemeentebesturen al enige tijd aan de slag zijn om asielopvang mogelijk te maken maar waarbij het proces rondom locatiekeuze en definitieve besluitvorming nog niet is afgerond.

De gemeenten in Overijssel komen daarmee uit op negentig procent van het aantal gevraagde opvangplekken. Commissaris des konings Heidema doet een beroep op de minister om de Spreidingswet kloekmoedig uit te blijven voeren totdat er in Nederland voldoende capaciteit voor asielopvang is gerealiseerd. De aankondiging tot het voornemen van intrekking van de wet leidde tot onduidelijkheid en vertraging. Dit heeft een wissel getrokken op politieke en bestuurlijke bereidheid om te voldoen aan de Spreidingswet. Burgemeesters en andere lokale bestuurders kwamen hierdoor regelmatig in de knoop

Heidema heeft als voorzitter van de zogenoemde Regietafel in Overijssel het provinciale plan naar de minister van Asiel en Migratie gestuurd. In dat verslag staat hoe de gemeenten in de provincie invulling willen gaan geven aan de opgave voor de opvang van asielzoekers, als onderdeel van de Spreidingswet. Als de bestaande asielopvang, de vastgestelde plannen en de bestuurlijke voornemens voor nieuwe opvangplekken bij elkaar worden opgeteld dan groeit het aantal opvangplekken de komende jaren tot 5699. De Overijsselse gemeenten komen daarmee tot negentig procent van het aantal gevraagde opvangplekken. Heidema doet een beroep op de minister de Spreidingswet in de volle breedte uit te voeren totdat in Nederland voldoende capaciteit voor asielopvang is gerealiseerd. De aankondiging tot het voornemen van intrekking van de wet leidde tot onduidelijkheid en vertraging. Dit heeft volgens Heidema een wissel getrokken op politieke en bestuurlijke bereidheid te voldoen aan de Spreidingswet. Burgemeesters en andere lokale bestuurders komen hierdoor regelmatig in de klem.

 

Deel dit nieuws!