De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Verlies miljoen euro in put Service2Media bedrijfsrisico provincie

Enschede – In zekere zin is het verlies van een miljoen euro geleend geld van de provincie Overijssel aan het bedrijf Service2Media in Enschede het risico van het vak. Het kan dan ook vaker voorkomen. Dat stelt gedeputeerde Van Hijum van Economische Zaken in de provincie Overijssel. Het bedrag van een miljoen werd geput uit de voorloper van het provinciale Innovatiefonds ten behoeve van kansrijke ondernemingen, vooral jonge bedrijven in hightech en ICT.

Het als beloftevol beschouwde Service2Media is blijkens de aanhoudende praktijk een sof, met miljoenenverliezen, betalingsproblemen en directionele leegloop. De provincie Overijssel en andere investeerders zijn hun geld vermoedelijk kwijt.

Van de oprichters Broekroelofs, Kolthof en Roorda is alleen eerstgenoemde nog binnen de poorten, na persoonlijk ruzies en zakelijke verschillen van inzicht sinds de oprichting elf jaar geleden. Service2Media is gespecialiseerd in applicaties voor mobiele telefoon en heeft grote klanten in binnen- en buitenland, met vestigingen en kantoren in Dubai en New York, maar de enorme kosten van ontwikkeling en marktpositionering gingen voor de baat, die niet kwam en bij een faillissement ook nooit zal komen.

De provinciale investering van een miljoen in het kwestieuze bedrijf is afgelopen week aangekaart door de statenfractie van de PVV bij monde van woordvoerder Veltmeijer. Volgens gedeputeerde Van Hijum gaat het om een riskante investering, wat logisch is bij het werken met risicodragend kapitaal, waarvoor banken tegenwoordig terugdeinzen. Van Hijum wijst er verder op dat de verantwoordelijkheid voor selectie en toekenning bij PPM Oost ligt en niet in het provinciehuis. De gedeputeerde zegt bestuurlijke verantwoordelijkheid te dragen via de jaarlijkse ‘planning en control’.

Deel dit nieuws!