De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Nederland kan als Groot Twente heel de wereld wel aan

Enschede – Nederland is een stad en zou sterker zijn als het zich als zodanig zou afficheren. Tot dat inzicht kwam vandaag de Sociaal-Economische Raad (SER). De politiek zou op alle fronten, nationaal;, regionaal en lokaal, hiernaar moeten handelen. Gesproken wordt in dit verband over de Megacity Nederland of de Deltametropool, een stadstaat die in de toekomst de concurrentie aan zou kunnen met metropolen als New York, Londen en Parijs. Volgens voorzitter Hamer van de SER moet hier op stedenbandniveau nu al over worden nagedacht. De kennis en kunde in agglomeraties, stedelijke gebieden zoals Twente, zou veel meer onderling moeten
verbonden en nationaal benut. Het SER-advies zal door het kabinet worden betrokken bij zijn ‘Agenda Stad’ die dit najaar moet verschijnen.
 

In de papieren Roskam-editie van deze week wordt Nederland een gemeente genoemd, een tamelijk saaie en krachteloze, minder politiek-gedreven nog dan een doorsnee gemeente in Twente. De bestuursbunker aan het Nicolaasplein te Denekamp is spannender dan de kneedkamer aan het Binnenhof in Den Haag. En overigens werd de Roskam twintig jaar geleden opgericht omdat Twente zich meer zou moeten laten gelden als één bestuurlijke entiteit,  een industriële, innovatieve, sociale en culturele entiteit, een stad eigenlijk, met grote parken waarin koeien en paarden lopen. In het SER-advies borduurt deze Raad daar opvallend genoeg nu bijna letterlijk op voort: Nederland als één groot verstedelijkt gebied met weilanden als stadsparken waarin koeien grazen.

Deel dit nieuws!