De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Natuur krijgt impulsen op Manderheide, met meer vogels en mieren

Natuur krijgt impulsen op Manderheide, met meer vogels en mieren

MANDER -  De voorbereidingen van werkzaamheden op de Manderheide zijn begonnen. Het veelomvattende project van Landschap Overijssel, dat eigenaar is van dit Natura 2000-gebied, heeft een aantal doelen en gaat naar verwachting vijf jaar duren.

In de eerste fase vindt het verwijderen plaats van begroeiing onder bomen die later dit jaar worden gekapt. Er verdwijnen ook struiken en bomen waar volgens de plannen heide moet ontstaan. Wel worden vogel- en mierennesten gemarkeerd om te behouden. Hetzelfde geldt voor plekken waar vleermuizen kunnen overwinteren.

Het weghalen van de begroeiing is nodig om in november, wanneer de daadwerkelijke uitvoering begint, aan één stuk door te kunnen werken. De klus omvat onder meer het herstellen en aanleggen van poelen voor de kamsalamanders, het herstellen en aanplanten van houtwallen, het scheppen van voorwaarden voor nieuwe jeneverbessen, het geschikt maken van akkers voor heidebloei, het plaatsen van rasters, hekken en een vangkraal voor de heidekoetjes die hier in de toekomst komen te grazen en het kappen van bos om ruimte te maken voor een gevarieerd heidelandschap.

Het natuurgebied blijft tijdens de werkzaamheden geopend voor wandelaars en andere recreanten. Wel kan het zo zijn dat er - om veiligheidsredenen - tijdelijk paden zijn afgesloten. In dat geval is er altijd een omleidingsroute aangegeven. Langs verschillende paden staan panelen met informatie over de werkzaamheden die ter plekke worden uitgevoerd.

Niet alleen Landschap Overijssel, ook de gemeenten Tubbergen en Dinkelland, de provincie Overijssel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, LTO Noord en het waterschap Vechtstromen zijn betrokken in het Springendal en het Dal van de Mosbeek, waar de Manderheide deel van uitmaakt.

Deel dit nieuws!