De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Productie van witte stroom uit waterkracht bij molen van Singraven

Productie van witte stroom uit waterkracht bij molen van Singraven

DENEKAMP – Bij de molen van Singraven komt een bijzondere energievoorziening, want er zal nog dit jaar ‘witte energie’ worden geproduceerd, in elk geval genoeg voor bewoners van het landgoed.  Dat gebeurt in nauwe samenwerking met het waterschap Vechtstromen. Binnenkort klinkt formeel het startsein, bij gelegenheid waarvan en expositie zal worden geopend over ‘energiek Singraven’.  De expositie is trouwens in afwachting van de formele opening al te zien

In het verleden kon door middel van waterkracht de machinerie van de molen van Singraven draaien, waardoor zagerijen en maalderijen in werking werden gesteld. Het procedé is bekend van watervallen: die kracht van 'vallend' water wordt omgezet in energie, van stroom tot stroom derhalve. De waterval is bij de stuw in Dinkel en Biijdinkel waar eenvizelturbineis voorzien; de exploitatie van de witte energie-productie ligt bij  het bestuur van de coöperatie Duurzaam Dinkelland.

In de Dorsloods naast de houtzaagmolen van Singraven valt straks te zien wat het waterschap Vechtstromen en Landgoed Singraven samen doen. Daaenboven is er een wandelroute in de contreien van Huis Singraven iaan de Dinkel., met e mogelijkheid van rondleidingen door Het Huispark, met 'zijpaden'naar het  arboretum vanuit de landgoedwinkel. Ales vindt voorshands plaats volgens de corona-richtlijnen, wat met name wil zeggen: niet massaal, maar gedoseerd.

 

Deel dit nieuws!