De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Gerwers zorgt voor 'vernatting' van Natura 2000-gebied Oldenzaal

Gerwers zorgt voor 'vernatting' van Natura 2000-gebied Oldenzaal

TILIGTE/OLDENZAAL – Het aannemersbedrijf Gerwers te Tilligte is geselecteerd voor de uitvoering van werkzaamheden in het Natura 2000-gebied Landgoederen Oldenzaal. Dat gebeurt in opdracht van de provincie Overijssel. Het werk is gericht op  herstel en behoud van natuurlijke waarden. Het gebied Landgoederen Oldenzaal is nu te droog voor veel vegetatie, waaronder bijzonder genoemde planten als de slanke sleutelbloem en de bosanemoon. Ook de kamsalamander en de vissoort rivierdonderpad zijn gediend met de werkzaamheden.

Omdat deze maatregelen van invloed zijn op aangrenzende percelen, worden hierover afspraken gemaakt met de betreffende grondeigenaren. Met een aantal hunner zijn al afspraken gemaakt, maar met anderen nog niet. Op de gronden van de eigenaren met wie er nog geen overeenstemming is, gebeurt voorshands niets.

Om het Natura 2000-gebied te vernatten worden diverse sloten en greppels gedempt. Sommige bossen hebben een hoge grondwaterstand nodig. Daarom maakt de aannemer onder andere de Snoeyinksbeek en Rossumerbeek minder diep. Op meerdere stukken grond verwijdert Gerwers ook de ondergrondse buizen die ervoor zorgen dat het water versneld afgevoerd wordt uit de bodem. Drainage verlaagt daardoor het grondwaterpeil in die stukken grond. Op een paar plekken worden maatregelen genomen om het oppervlaktewater langer vast te houden. Langs de Snoeyinksbeek verlaagt de aannemer bijvoorbeeld op een paar plekken de grond zodat de beek sneller kan overstromen. Hierdoor wordt niet alleen het bos beschermd, maar ook de rivierdonderpad. Eind 2021 moeten de werkzaamheden klaar zijn.

 

Deel dit nieuws!