De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Koopman en Peppelman nog wethouder dankzij CDA-chef

HAAKSBERGEN – Het was een dubbeltje op zijn kant, want er mankeerde weinig aan of het CDA in Haaksbergen had vannacht een motie van wantrouwen van de verenigde oppositie gesteund. Het gevolg zou zijn geweest dat de wethouders Koopman van de VVD en Peppelman van de PvdA van het toneel zouden zijn verdwenen. Het was bijna zichtbaar hoe CDA-leider Ten Voorde worstelde met deze Jacobsladder. De complete oppositie had gisteravond laten weten het vertrouwen in de wethouders op te zeggen. Volgens de fracties van D66, DJW, DAP en Haaksbergen Centraal hebben Koopman en Peppelman er een rommeltje van gemaakt en de gemeente aan de rand van de afgrond gebracht. Met negen stemmen voor en acht tegen zouden beide schepenen wel een scheur in de broek oplopen, maar er zou geen politiek bloed vloeien. Tot het CDA ineens, verrassend, ’enkele ogenblikken’ wilde schorsen, maar dat werden ‘enkele uren’ in de touwen van de ladder van Jacob.

Inhoudelijk, zo liet CDA-chef Ten Voorde na de ‘zenuwensessie’ in het nachtelijk uur weten, zijn de christendemocraten het eens met de oppositie, maar hij kon het toch niet over het hart verkrijgen. Met de politieke wanhoop op zijn gezicht zei Ten Voorde ‘dat wij de punten die de motie worden genoemd erkennen en herkennen’, waarna hij met name Koopman (wethouder van Financiën) opriep zich te bezinnen: ‘Houd de eer aan jezelf en beraad je.’ Een onverholen roep om ’s mans vertrek.

Zover kwam het niet. Na de lange schorsing, tot na het middernachtelijk uur, lieten de leidslieden Woortman van de VVD en Looman van de PvdA weten de moties van wantrouwen niet te steunen. Ze zegden het vertrouwen niet op, want Woortman zei ‘sprakeloos ‘te zijn en was ook  ‘de draad kwijt’. Looman noemde een collegebreuk ‘onverantwoord in deze tijd.’ En uiteindelijk beet ook Ten Voorde niet door. In het nachtelijk uur ging de aanvoerder der christendemocraten met frisse tegenzin overstag ten faveure van het college, maar hij liet zowel Koopman weten dat ze worden gedoogd, omdat Haaksbergen zich geen bestuurlijke crisis kan permitteren. ‘Het krediet is bij ons nu echt op, we zullen tegen deze moties stemmen maar daarmee zijn ze niet van tafel. Verder dan nu kunnen we wat het CDA betreft niet zakken.’ Koop- en Peppelman mogen blijven, maar zijn aangeschoten wild.

 

Deel dit nieuws!