De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Parochiekerk van Pancratius in Albergen aan eredienst onttrokken

Parochiekerk van Pancratius in Albergen aan eredienst onttrokken

ALBERGEN - De rooms-katholieke kerk van Albergen zal aan de eredienst worden onttrokken, omdat er te veel geld bij moet om de gewijde functie te behouden. Het gebouw zal na de verwereldlijking onderdak bieden aan profane bedrijvigheid: het IT-bedrijf Lucas. Dat is hedenavond wereldkundig gemaakt. De belangstelling der beminde gelovigen taant en de onderhoudskosten rijzen de pan uit. Eén der oudste parochies van het Pancratius-verband zet een punt.

De oorsprong van de kerk van Albergen ligt in de jaren tachtig van de veertiende eeuw doordat het dorp toentertijd waarlijk meetelde als nederzetting op de economische en stichtelijke as Deventer-Münster. Het volk van Albergen toog destijds voor geestelijk voedsel naar Ootmarsum, tot er in 1372 een 'boerenkapel' werd opgetrokken op de kruising van de Schultenstraat en de Hobergenstraat. In de loop der jaren kwam er een 'armenhuis' bij, plus een gasthuis en een klerkenhuis en - weer wat later - het Antoniusklooster en de kloosterkerk, op een stek benoorden  de huidige kerk. 

Eind achttiende eeuw, een aantal verbouwingen en de verzelfstandiging verder, verrees een nieuwe kerk op de fundamenten van de kloosterkerk, die in de loop der jaren nog wel een aantal keren werd verspijkerd, zeg maar vergroot en opgetuigd. In de eerst helft van de vorige eeuw boette de kerk in aan macht en invloed, met als gevolg ook grondverlies benevens de afbraak van het markante 'witte kerkje' (waterstaatskerk) dat plaatsmaakte voor de huidige kerk die in 1954 werd ingewijd en nu deel uitmaakt van de Pancratiusparochie die alle dorpen der gemeente Tubbergen en de Antoniuskerk te Vriezenveen omspant en die nu dus aan de eredienst wordt onttrokken.

 

Deel dit nieuws!