De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Keolis raakt vervoersconcessie kwijt na vals spel bij aanbesteding

Keolis raakt vervoersconcessie kwijt na vals spel bij aanbesteding

ENSCHEDE – De provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland hebben na juridisch onderzoek geconstateerd dat bij een aanbesteding door Keolis opzettelijk onjuiste informatie is verstrekt. Ze spreken over ‘vals spel’ van het openbaarvervoerbedrijf en  trekken de concessie in. ‘Integer handelen en je aan de regels houden zijn basisprincipes waar niet aan getornd mag worden.’ Het gaat om het recht van Keolis de komende drie jaar het busvervoer uit te voeren in Overijssel, Gelderland en Flevoland. Het betreft de concessie IJssel-Vecht, waarmee de komende tien jaar zo'n negenhonderd miljoen euro gemoeid is.

De aanbestedende provincie Overijssel gaat in gesprek met andere vervoerders, die bij de aanbesteding destijds door Keolis werden afgetroefd, tijdelijk wellicht met een noodconcessie, want Keolis kan nog in beroep tegen de intrekking. Het definitieve besluit over de gunning vindt eind deze maand plaats. Het intrekken van de gunning IJssel-Vecht heeft voor Keolis geen effect op gebieden waar het bedrijf al actief is, met buslijnen en treinverbindingen.  Volgens de geplaagde gedeputeerde Boerman van Verkeer en Vervoer in Overijssel is de gang er dingen een hard gelag. Hij zegt in De Stentor 'besodemieterd' te zijn.

Afgelopen voorjaar kwam de de directie van Keolis ook al in vaal daglicht te staan vanwege de mogelijk onoirbare wijze waarop een gewonnen mega-aanbesteding voor de aanschaf van 259 bussen bij de Chinese producent BYD tot stand kwam, in de vorm van aanvullende beloftes, die buiten het aanbestedingsbestek vielen, wat laakbaar en verboden is. Bij die deal zouden de leidsmannen Melissen en Bruns bettokken zijn. Vanwege het feit dat hij hierdoor in opspraak kwam legde de in Wierden woonachtige Bruns tijdelijk - hangende het onderzoek naar de gang der dingen - zijn bestuursfunctie bij de voetbalclub Heracles Almelo neer.

 

 

 

 

Deel dit nieuws!