De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Staten Overijssel gaan eens per jaar in Nedersaksisch vergaderen

Staten Overijssel gaan eens per jaar in Nedersaksisch vergaderen

MARKELO - Er vindt volgend jaar in de dialectmaand maart in Provinciale Staten van Overijssel een debat plaats waarbij de voertaal het Nedersaksisch zal zijn. Een ruime meerderheid van de Staten van Overijssel heeft daartoe vandaag besloten. Dat gebeurde op initiatief van het Markelose statenlid Leferink van de VVD. Van met af aan was duidelijk dat de motie een meerderheid zou krijgen, want de VVD had zich bij de indiening al verzekerd van de steun van Forum voor Democratie, PVV, D66, Partij voor de Dieren, de ChristenUnie en de PvdA.

Opvallend was dat het CDA, de grootste fractie in de statenzaal, vol overtuiging tegen een vergadering in het Nedersaksisch stemde. Ook indiener Leferink vermocht de christendemocratische woordvoerder Faal uit Rijssen niet te vermurwen. Weliswaar liet Faal weten dat het CDA 'respect voor het dialect' heeft, maar ze zei in één adem weinig met 'formaliteiten' te hebben. Volgens de ChristenUnie is het houden van een vergadering in het dialect een logisch gevolg van en deswege 'in lijn met' de erkenning van de streektalen van Noordoost Nederland.

Het statenlid Kerkhof van de Partij voor de Toekomst was een fanatiek tegenstander van in't plat vergaderen, omdat het naar zijn mening weinig om het lijf heeft en vooral 'voor de bühne' gebeurt, zo van kijk ons eens goed Nedersaksisch praten. Volgens de zegsman van de Partij van de Toekomst is het belangrijkste bezwaar dat een vergadering van een volksvertegenwoordiging, welke dan ook, voor alle betrokkenen (statenleden, publieke tribune en kijkers thuis  te volgen moet zijn. 'Iedereen moet het snappen', aldus de motivatie van Kerkhof.

 

 

 

Deel dit nieuws!