De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Boerman overtuigt coalitie Overijssel van gevaar 'schadehuizendeal

Boerman overtuigt coalitie Overijssel van gevaar 'schadehuizendeal

VROOMSHOOP/DAARLERVEEN – Op aanraden van gedeputeerde Boerman ziet de coalitie van vijf statenfracties in Overijssel af van haar voornemen om schades aan alle huizen op de boorden van het kanaal Almelo-De Haandrik tot twee ton te vergoeden. Op die wijze zou aan veel onzekerheid een einde worden gemaakt. Het idee bestond dat dit met Boerman was kortgesloten, maar dat bleek niet zo te zijn. Boerman wees op het gevaar van een regen van schadeclaims uit heel Overijssel.

De motie van de coalitie was mede ingegeven door het besef dat er nu veel angst en twijfel is bij bewoners in afwachting van nóg een onderzoek om te bepalen of schadeloosstelling vanwege een relatie met werkzaamheden aan het kanaal (het verdiepen van de vaargeul en het slaan van nieuwe damwanden) terecht is en zo ja in welke mate precies. Boerman liet weten dat dit linke soep is.

Al snel bleek dat de gedeputeerde van de ChristenUnie de motie van de coalitiepartijen ontried. Dat was voor de indieners reden meteen in te binden. De spreekbuis van het coalitieverbond was woordvoerder Van Moorsel van het CDA als grootste partij, en dus niet het statenlid Eshuis, dat tot nu toe namens de christendemocraten op dit dossier de trom roerde, met zo nu en dan enige emotie.

Uiteindelijk vonden de gedeputeerde en de partijen elkaar in een 'mengvoorstel' waarin staat dat voorshands schades tot vijfduizend euro honderd procent worden vergoed en schades die aantoonbaar het gevolg zijn van de kanaalklus ook, waarbij taxateurs van provinciewege worden ingeschakeld om het bedrag te bepalen; verdergaande moties en amendementen bleken onhaalbaar.

Deel dit nieuws!