De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Finale besluiten op stapel voor wat resteert na opheffing van Soweco

Finale besluiten op stapel voor wat resteert na opheffing van Soweco

TUBBERGEN  - De gemeenten Almelo, Tubbergen, Twenterand en Wierden bekreunen zich over de toekomst van de sociale werkvoorziening, na de aanstaande opheffing van de Gemeenschappelijke Regeling  Soweco. De gemeenten Hellendoorn en Rijssen-Holten gaan als bekend elk hun eigen weg. Almelo wil voor de overblijvers de regie wel voeren bij Werkplein, maar daartegen bestaat nogal wat weerstand vanwege het hardvochtige Almelose 'sociale beleid' dat niet overal lekker valt.

In de gemeente Twenterand is geopperd om als trio  bij elkaar te blijven en de kennis en kunde mee te nemen naar een nieuwe koepelorganisatie in de vorm van – bijvoorbeeld – een stichting Soweco naar het voorbeeld van de stichting Larcom, om kennis te borgen  en schaalgrootte te houden om zingevend werk te bieden en kennis over de aansturing te borgen. Niet alleen voor de SW-medewerker van nu, ook voor hen die een vergelijkbare setting in de toekomst nodig hebben.

Vanavond vergaderen de gemeenteraden van Almelo, Twenterand en Wierden over wat de erfenis van Soweco moet zijn. Vanavond gebeurde dat al in Tubbergen en daar was veel aandacht voor  de noodzaak van het behoud van beschut werk in enigerlei vorm in het kader van de uitvoering van de Participatiewet. Het was fractievoorzitter Luttikhuis van het CDA die op de in Twenterand genoemde stichtingsvorm wees en de andere fracties waren nog explicieter, want de raadsleden Plegt van Dorpen Centraal, De Boer van de PvdA en Van de Graaf van VVD/GB wilden van CDA-wethouder Berning vooral duidelijkheid over de toekomst, maar die kon ze niet geven. De woordvoerders van PvdA, Dorpen Centraal en VVD/GB attaqueerden haar fel toen ze geen antwoorden bleek te hebben. ‘We gooien te snel oude schoenen weg’, aldus De Boer. Haar collega van VVD/GB: ‘Het is een heel onduidelijk verhaal, terwijl de doelgroep gebaat is bij duidelijkheid.’ Plegt hamerde ook dat aambeeld: ‘Eerst een plan, dan beslissen.’ Hij maakte tevens een vergelijking met een voetbalclub waarvan het bestuur er en rommeltje van maakt en de rotzooi naar de leden van de club geeft.

Deel dit nieuws!