De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Commiezenhut in Denekamp wacht herstel met Europese dukaten

Commiezenhut in Denekamp wacht herstel met Europese dukaten

DENEKAMP/NORDHORN – De renovatie van de commiezenhut in Denekamp begint volgende week met een officiële plichtpleging van bestuurders der gemeenten Dinkelland en Nordhorn. Het herstellen van de commiezenhut is de eerste activiteit in uitvoering van het gezamenlijke Interreg-project (Europese subsidiepot) van beide gemeenten tot het herstel van een cultuurhistorische en toeristische route bij en gedeeltelijk bezijden het kanaal Almelo-Nordhorn.

Commiezenhutten werden in de grensstreek gebouwd, deels onder- en deels bovengronds, ten behoeve van douaneambtenaren die eertijds bij nacht en ontij smokkelaars najoegen. Ook werden deze hutten wel gebruikt als schuilplaats bij slecht weer. Tegenwoordig heeft de 'hut' te Denekamp een functie ten dienste van toerisme, recreatie en verpozing; een rustpunt bij het 'polderjongenskanaal' in het lommerrijke grensgebied.

De Stichting Heemkunde Denekamp heeft in 1993 met behulp van vrijwilligers aan de Vrijdijk een commiezenhut, die volledig verwaarloosd en ingestort was, in zijn oorspronkelijke staat hersteld, met steun van de overheidsinstanties, nog net op grondgebied van Denekamp, tussen de Eekmanweg en Brandlichterweg. Binnen nodigen banken en een tafel uit voor een picknick. De hut, altijd geopend gelijk een aan Maria gewijde kapel, vrij toegankelijk.

Deel dit nieuws!