De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens DCLXX

Het lijkt mij niet zo'n goed idee, een nieuwe beeldenstorm. Je kunt het beeld wel kapot gooien, maar de verbeelde niet. Jan Pieterszoon Coen zal altijd blijven die hij was. En dat geldt ook voor Jo van Heutsz. En tevens voor al die Willems Zoveel die zich koning over Volk en Vaderland noemden. 

Je kunt de geschiedenis niet uitwissen, het is andersom, al beseft menigeen zulks niet, namelijk dat de geschiedenis ons zal uitwissen. En zolang duurt dat niet. Het is van belang, dunkt me, daar bij stil staan. En ook bij de beelden dergenen die bij leven held waren, in hún tijd jo-la-di-hé vereerd.

Beelden zijn de illustraties bij de verhalen die moeten worden verteld. Over ons land als een land van slavenhandel, dessaverbranding, kruidenroof, moordenaars, vrouwenverkrachters, kinderuitbuiters.... En die verhalen kun je vertellen bij pompeuze beelden in Hoorn, Coevorden en op het Binnenhof.

Vergeet dan niet ook al de goeden en het goede te benoemen, ook al zijn er geen beelden van Hildegard von Bingen, Rosa Manus en Poncke Princen (in Beckum graag een beeld of plaquette) - twee vrouwen en één man, alles met moed en allure, wier leven het leven diende - en dat moet verteld.

 

Deel dit nieuws!