De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Overbodige grond Technology Base in Enschede blijkt Spottershill

Overbodige grond Technology Base in Enschede blijkt Spottershill

ENSCHEDE – Er is geen sprake van het inrichten van een gronddepot ten behoeve van de opslag van grond die vrijkomt op de Technology Base in een naastgelegen gebied. De aangevoerde grond dient om een zogenoemde Spottershill op te werpen. Dat gebeurt vanwege een besluit dat ruim tien jaar geleden al werd genomen en indertijd met Seringenberg werd aangeduid. Destijds kon de gemeente naar eigen zeggen geen plek voor een Spottershill vinden binnen de contouren van de Technology Base zelf, omdat dit gebied wordt ontwikkeld en uitgegeven voor bedrijfsbestemmingen en dat zou zich niet met Spottershill verdragen, want staat haaks op een bedrijfsterrein/luchthaven.

Dit antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen die fractievoorzitter Futselaar van de stedelijke afdeling van de SP recent stelde, waarbij ze er op zinspeelde dat nu grond met een maatschappelijke waarde zou worden geofferd op het altaar van de industrialisatie en mogelijk met vervuilde grond van het vliegveld. Het college spreekt dit tegen en wijst er in dat verband op dat het beleid spoort met het bestemmingsplan en dat er daarenboven controles plaatsvinden.

Er bevinden zich volgens het college peilbuizen in het gebied voor bemonstering. Dat heeft in maart jongstleden nog plaatsgevonden, waarbij geen bijzonderheden zouden zijn geconstateerd. Verontreinigde grond wordt ingepakt met folie en overdekt door een dikke laag schone grond. De bovenste laag (meter) moet een grondkwaliteit hebben gelijk aan de omliggende percelen. Tot nu is de gestorte grond ‘schoon’ verklaard en die zal gaan dienen als afdeklaag over (in folie ingepakte) grond die wel verhoogde concentraties van onverkwikkelijk spul bevatten.

Op verzoek van de Stichting Lonnekerland en op last van de rechtbank stelt het college van burgemeester en wethouders controles uit te oefenen om te handhaven wat in rechte moet worden gehandhaafd. Opdat er geen vervuilde grond wordt gestort. Technology Base is een gemeenschappelijke regeling van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel, gericht op de herontwikkeling van de voormalige vliegbasis Twente tot bedrijventerrein en luchthaven.

 

Deel dit nieuws!