De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Enschedese coalitiepartij VVD wil jaar afzien van spekken rioolfonds

Enschedese coalitiepartij VVD wil jaar afzien van spekken rioolfonds

ENSCHEDE - De fractie van de VVD in Enschede gaat zich beraden op een voorstel om de rioolbelasting volgend jaar intact te laten en niet, zoals het college van burgemeester en wethouders voorstelt, het tarief te verhogen. Dit voorstel deed het liberale raadslid Nijhuis van de coalitiepartij vanavond. Naar het oordeel van Nijhuis worden de lasten in Enschede alleen maar hoger en is er, aangezien er een jaar periode komt van meer riooldiscussie dan van rioolinvestering, volop ruimte voor zo’n pas op de plaats.

Daar komen wat de VVD betreft nog drie dingen bij. In de eerste plaats dat ook Enschede te maken krijgt heftige kosten vanwege de sociaaleconomische effecten van de coronacrisis, die elke ingezetene financieel zullen raken, zowel particulieren als ondernemingen. In de tweede plaats is er vanwege een overbruggingsjaar volgens Nijhuis geen noodzaak met nieuwe investeringen in her rioolstelsel rekening te houden. En in de derde plaats  wordt het riooltarief in de stad naar de mening van Nijhuis ‘voor de gemiddelde Enschedeër schier onbetaalbaar’.

Politiek opmerkelijk was dat de VVD als collegepartij de kat op het spek bond, ineens veel vrienden in de oppositie had en kritiek kreeg van een aantal coalitiepartners, met name de ChristenUnie, de partij van wethouder Van Houdt.  'Volgens mij is dit ook uw college, dit verbaast mij hogelijk', aldus De Roode. Nijhuis: 'We hebben dualistisch bestuur.' Ook de fractie van BBE had geen goed woord voor de VVD over, zonder inhoudelijke motivatie trouwens, want woordvoerder Kel was gewoon tegen een bevriezing van het tarief.

De collegepartijen D66 en PvdA roerden zich amper. De meeste oppositiepartijen lieten weten het in dit geval met eens te zijn met Nijhuis die zijn collegae binnen de coalitie opriep hem ook te steunen, 'voor de burger en de stad'. 

Deel dit nieuws!