De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • De Witte wil leefbaar platteland Overijssel; P10 eist extra rijksgelden

De Witte wil leefbaar platteland Overijssel; P10 eist extra rijksgelden

 TUBBEGEN - De provincie Overijssel wil met (agrarische) ondernemers aan de slag om te investeren in een leefbaar platteland, met als 'speerpunten' het zoeken van evenwicht tussen stedelijk gebied en buitengebied en het nastreven van lokale ambities van gemeenten en bewoners. Dat raakt aan het streven om de leefbaarheid te bevorderen. De provincie stelt 3,75 miljoen beschikbaar ten behoeve van projecten die op termijn er een bijdrage aan kunnen leveren.

Volgens gedeputeerde De Witte, die als inwoner van Manderveen vanuit de praktijk weet waar het over gaat, is er naast landelijke ook provinciale inzet nodig en moeten bewoners centraal staan. 'Mensen weten zelf heel goed wat er nodig is, maar dan wel vanuit lokale tradities en verbondenheid.' De bedoeling is dat er per september een Overijsselse subsidieregeling van kracht kan worden om initiatieven te honoreren en oppokende zetjes in de rug te geven.

Een leefbaar platteland is volgens de CDA-gedeputeerde geen nieuw thema en is er veel lokale kennis. 'Dat regelen dorpsbewoners vaak zelf door elkaar te helpen of lokale evenementen te organiseren. Ik zie veel lokale initiatieven die het platteland in beweging houden. Aan de andere kant zie ik ook mensen die vastlopen omdat ze te lang doorgaan op dezelfde weg. Of omdat ze de toekomst te onzeker vinden. Leefbaar Platteland is alleen een duwtje in de rug.'

De belangenvereniging P10 van grotere plattelandsgemeenten vindt trouwens dat urgent de toedeling van rijksbijdragen uit het Gemeentefonds moet worden aangepast, in die zin dat deze qua oppervlakte grote gemeenten ten plattelande meer geld zouden moeten krijgen middels een herverdeling. Bij de P10 zijn de Twentse gemeenten Hof van Twente en Twenterand aangesloten, zijnde plattelandsgemeenten met beide veel dorpen en buurtschappen binnen de grenzen. 'Als dit de herverdeling is, dan is het draagvlak snel weg. Het kan gewoon niet waar zijn dat alle plattelandsgemeenten minder krijgen', mopper-twittert P10-voorzitter Van Selm, die ook burgemeester is van de Friese gemeente Opsterland: dertigduizend inwoners in zestien kernen.

Deel dit nieuws!