De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens DCLXIII

Het programma 'Opstandelingen', dat ik zojuist op de laptop zag, voerde me terug naar een donderdagavondsessie bij Joop Schepers, met drank en leeftocht. Daar schoof van alles aan. Het waren hilarische bijeenkomsten, een keer of zeven per jaar, in het zorgcentrum Buurstede te Almelo. Met enige regelmaat kwam ook Menno Knip meepraten over stad, land en wereld. Knip was destijds de burgemeester van Almelo en liet in die functie weinig na. Hij was donderdag 19 juni 2008 ook van de partij bij Schepers en dat weet ik, omdat het de donderdag na maandag de 16de was, de dag van de gijzeling. Knip schimpte en schuimde, brieste en spoog vuur, want meende dat ik bij de gijzeling betrokken moest zijn geweest. Of ervan had geweten.

Dat idee had bij burgemeester Flierefluiter, wiens eerste gemeente Hasselt was en die na Almelo senator werd, postgevat nadat hij maandagmiddag op TV Oost had gezien hoe ik de gijzeling verklaarde, namelijk als een wanhoopsdaad van een Turkse ondernemer die op alle manieren werd getreiterd door getapte stadse horecajongens die het uitgaansgebied als hun particuliere speeltuin en verdienmodel beschouwden, en wethouder Sjoers als hun livrei. Ze duldden geen indringer en die werd op zijn beurt gek van de obstructie en tegenwerking, zó gek dat hij een wanhoopsdaad beging en ten stadhuize een wethouder en vier ambtenaren gijzelde.

Dat duidde ik in het wekelijkse forumdebat bij Radio Oost, dat uiteraard over de gijzeling ging (die nog bezig was) en vervolgens werd me gevraagd mijn verklaring ook nog even live op TV te debiteren. En dat moet Knip allemaal gehoord en/of gezien hebben. Donderdagavond stond het zweet nóg op zijn hoofd en kwam de stoom nóg uit zijn oren, vanwege mijn verklaring en hij betichtte me van voorkennis, die grensde aan medeplichtigheid. Ik zei dat zijn raviate tekst alleen aangaf dat hij niks van de stad wist. En toen moest de rabiate Roskam van vrijdag nog verschijnen. Overigens deed Knip na een paar maanden weer normaal. Blij dat hij niet werd weggestuurd, Sjoers trouwens ook niet. Het was al gauw weer 'business as usual'. Ober, rondje van gemeente! De stadsbode meldde dat van nepotisme in Almelo echt geen sprake was. Ik heb op verzoek van 'Zembla' mijn kennis voor een documentaire beschikbaar gesteld. Ach ja, 'Opstandelingen'...

 

 

Deel dit nieuws!