De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Aanscherping van voorwaarden bij aanleg zonnevelden Overijssel

Aanscherping van voorwaarden bij aanleg zonnevelden Overijssel

GOOR -  De aanleg van zonnevelden in Overijssel moet gepaard gaan met andere investeringen, zoals verduurzaming van de landbouw, compensatie voor landschap en natuur plus een meerwaarde voor omwonenden. Dat zijn voorwaarden die de provincie Overijssel stelt voor de aanleg van zonnevelden in landelijk gebied.

De provinciale overheid zegt weliswaar prioriteit toe te kennen aan  het plaatsen van zonnepanelen op daken van gebouwen of braakliggende bedrijventerreinen, maar stelt ook dat om de doelstellingen te halen niet valt te ontkomen aan zonneparken op bijvoorbeeld agrarische percelen, maar daar worden dan voorwaarden aan verbonden.

Dat kan onder meer door buurtbewoners links- of rechtsom mee te laten profiteren van de opbrengsten of door  ook te investeren in natuur, landschap en maatschappelijke voorzieningen. Volgens gedeputeerde De Bree zijn behalve zonnedaken ook zonnevelden nodig, maar dan moet er een relevante bijvangst zijn.

‘Om die groene omgeving zoveel mogelijk te beschermen gaan we scherp toezien op landschappelijk inpassing, compensatie voor natuur en omgeving en meervoudig ruimtegebruik en realisatie van nevenopgaven’, aldus De Bree in een provinciaal persbericht.

Deel dit nieuws!