De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Overijssel wil in maart beslissen over huizen kanaal Almelo-Haandrik

Overijssel wil in maart beslissen over huizen kanaal Almelo-Haandrik

VROOMSHOOP  - De provincie Overijssel streeft ernaar in de tweede helft van maart een besluit te nemen over de toekomst van woningen op de boorden van het kanaal Almelo-De Haandrik. De kans is groot dat een aantal huizen moet worden verstevigd of afgebroken. De provinciale overheid zou er al miljoenen voor hebben gereserveerd en ondertussen lopen er nog studies naar de verantwoordelijkheid, in casu financiële aansprakelijkheid, van Rijkswaterstaat en eventueel aannemers/baggerbedrijven. 

Veel aanwonenden van de vaarweg, ook wel het Overijssels Kanaal genoemd, klagen al jaren over ‘wiebelende huizen’, ‘vallend huisraad’ en ‘scheurvorming in muren’ en ook zegt een aantal zowel fysiek als geestelijk last van te hebben van wat hen de afgelopen jaren is overkómen en nog dagelijks beroert. De provincie was destijds opdrachtgever van de verdieping van het kanaal om de binnen(vracht)vaart te stimuleren.

De ‘opening’ van het verdiepte kanaal met versterkte damwanden was na drie jaar werken in 2014 een feestelijke gebeurtenis. Al snel kwamen de berichten over klachten van aanwonenden. Eerst mondjesmaat, tot de ernst gaandeweg doordrong, aanvankelijk niet serieus genomen, tot er vragen op aandrang van een lokale belangengroep onder leiding van de Geerdijkse voorman Bouma vragen werden gesteld in de gemeenteraad van Twenterand.

Ook andere gemeenten hebben ermee te maken, zoals Hellendoorn (Daarlerveen) en Hardenberg (Bergentheim) – en de problemen namen toe. Waar aanvankelijk een relatie van de verzakkende woningen met de verdieping van het kanaal weinig serieus werden gen nomen, werd onder druk van de politiek tot serieus onderzoek besloten, eerst via Gemeente Belang Twenterand, later sloot het CDA in de Staten van Overijssel aan. 

De provincie Overijssel krijgt door dat het menens is geworden en heeft miljoenen gereserveerd. En actiieleider Bouma uit Geerdijk spreidt politieke politieke aspiraties ten toon, onder het vaandel van GroenLinks, met een voorkeur voor waterschap en provincie. Hij werd (net) niet in het provinciebestuur gekozen, maar recent wél benoemd tot burgerlid van Provinciale Staten.

Deel dit nieuws!