De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Ongeluk en moedwil vereisen hufterproof V-monument Vroomshoop

Ongeluk en moedwil vereisen hufterproof V-monument Vroomshoop

VROOMSHOOP – Vanwege aanrijdingen en vandalisme is het oorlogsmonument te op het Vredesplein te Vroomshoop versterkt en het moet nu ‘hufterproof’ zijn.

De glazen plaquette van het monument werd vanwege confrontaties met respectievelijk een vrachtwagen en een personenauto twee keer vernield en ook beide keren door een nieuw glazen exemplaar vervangen. Eind vorig jaar onverlaten braken vandalen vernielingen aan, terwijl ook de vlaggenstok naast het V-monument werd beschadigd.

Na de derde vernieling was voor het 4 mei-comité de maat vol en werd opdracht gegeven voor herstel door Seine Metaal & Snijtechniek met vandalismebestendig materiaal. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt de naam van oorlogsslachtoffer en dwangarbeider Hermannus Fokkert uit Vroomshoop toe te voegen. Hij werd na verraad gedwongen te gaan werken in een werkkamp in Magdeburg en is daar 14 december 1943 op 40-jarige leeftijd overleden.

De gemeente Twenterand heeft er door verwijdering van struiken en bosschages voor gezorgd dat het Vredesplein nu meer in het licht baadt, wat preventief zou moeten werken. Het V-monument en de plaquette op het plein en de algemene begraafplaats Vroomshoop maken deel uit van de dertig markante plekken van de Memory Route Vroomshoop 1940-1945.

Deel dit nieuws!