De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Boerman blijft zonder 'milchkännchen' eenvoudig op rails Berlijnlijn

Boerman blijft zonder 'milchkännchen' eenvoudig op rails Berlijnlijn

HENGELO – Om de rechtstreekse sneltreinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn kansrijk te maken heeft de regio Twente besloten dat Hengelo het enige station is in Oost-Nederland en om de kansen nog te vergroten werd ingestemd met een Duitse wens om wel te stoppen in Bad-Bentheim en Rheine. Dat zei gedeputeerde Boerman van Mobiliteit vanmiddag in een commissievergadering der Provinciale Staten van Overijssel.

Boerman lag onder vuur na publicaties over beïnvloeding zijnerzijds van een onderzoek van het onderzoeksbureau Goudappel Coffeng naar een snelle Berlijnlijn via Twente. Dit bureau zou zijn gesommeerd Bentheim en Rheine niet als halteplaatsen te laten vervallen. De gedeputeerde stelde dat er zaken door elkaar worden gehaald. Hij wees in dat verband op een studie van de Euregio, met Europees geld (Interreg), naar het openbaar vervoer in de grensstreek. Ook stelde hij vast dat Bad Bentheim in de Euregio belangrijk is vanwege de stroomomschakeling en Rheine vanwege het grote aantal op- en overstappers.

Volgens de gedeputeerde moeten het Euregio-onderzoek en het Berlijnlijn-onderzoek los van elkaar worden gezien en is het streven van de Duitse en de Nederlandse overheid dat de toekomstige Berlijnlijn (ICE) na aanpassingen aan het spoor tussen Amsterdam en Berlijn alleen stopt in Hengelo, Osnabrück en Hannover. Daar zouden minister Van Nieuwenhuizen van infrastructuur en Waterstaat en haar Duitse collega plus de ‘baas’ van de Bundesbahn het ook mee eens.  ‘Wir müssen nicht an jedem milchkännchen anhalten’, had de Overijsselse gedeputeerde van het onderhoud met de Duitsers bij het souper onthouden.

De meerderheid der Provinciale Staten van Overijssel was na het traktaat van Boerman overtuigd van diens gelijk inzake het ‘tweesporenbeleid met enerzijds het treinvervoer in de Euregio en anderzijds de Berlijnlijn. Alleen de PVV bij monde van het statenlid Pool en - in mindere mate – Almekinders van Forum en Broekhuijs van de SP bleven sceptisch vanwege de informatieverstrekking. Pool zei een interpellatiedebat te overwegen.

Deel dit nieuws!