De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Tubbergen epicentrum bij nationale start festiviteiten 75 jaar vrijheid

Tubbergen epicentrum bij nationale start festiviteiten 75 jaar vrijheid

TUBBERGEN – De gemeente Tubbergen zal begin april het epicentrum zijn van het begin van de nationale festiviteiten rondom 75 jaar vrijheid. De formele start van de landelijke Maand van de Vrijheid vindt 4 april  plaats in de machtige basiliek van Pancratius. Voor deze bijzondere gelegenheid is en combinatie gemaakt met de Dr. Schaepman-lezing, waarvoor minister Bijleveld van Defensie en de Tsjechische filosoof Thomas Halik naar Tubbergen komen. Halik is tevens theoloog en was ook adviseur ex-president Václav Havel van Tsjechië.

Tot de sprekers behoort ook voormalig voorzitter Verbeet (PvdA) van de Tweede Kamer en huidig voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Daarenboven zal staatssecretaris Blokhuis (ChristenUnie) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een toespraak houden, een nadrukkelijk statement. Daarnaast worden tentoonstellingen geopend, vindt in het dorpshart een bevrijdingsfestival plaats, zijn er tot 4 en 5 mei nog veel meer exposities en worden tal van lezingen gehouden. Bovendien wordt het onderwijs nauw betrokken bij de activiteiten, zowel van de bassischolen als het voortgezet onderwijs van de scholengemeenschap Canisius.

Er vertrekken vanuit Tubbbergen express-bussen van de vrijheid naar alle hoeken van het land. De gemeente geeft bij de organisatie ruim baan aan de uitwerking van ideeën en plannen van onderop, ook wel ‘initiatieven van de samenleving’ genoemd. Daar zijn bijvoorbeeld de ‘vrijheidsmaaltijden’ bij clubs en verenigingen een uitvloeisel van. Bovendien wordt het onderwijs nauw betrokken bij de activiteiten, zowel van de bassischolen als het voortgezet onderwijs van de scholengemeenschap Canisius. De gemeente Tubbergen trekt 25.000 euro uit voor activiteiten/festiviteiten en de provincie Overijssel komt met tienduizend euro over de brug.

 

Deel dit nieuws!