De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • College in Almelo wil metamorfose van (gehele) wijk Kerkelanden

College in Almelo wil metamorfose van (gehele) wijk Kerkelanden

ALMELO  Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor te komen tot een metamorfose van de wijk Kerkelanden. Formeel gaat het louter om de omgeving van de Thorbeckelaan, maar het betreft van het hele gebied, want ook de gronden bezijden het station en de spoorlijn, via Kersenstraat en Dijkstraat. 

Het gemeentebestuur ziet zijn rol vooral als regisserend en faciliterend. De belangrijkste ‘trekkers’ zijn de onderwijsinstelling ROC van Twente, de woningcorporatie Beter Wonen en investeerder/bouwer BPD Ontwikkeling BV. De uitbreiding van het ROC van Twente vindt plaats naast de Almelose hoofdvestiging van deze MBO-gigant bij de entree van het station Almelo-Centraal, op de hoek met de Dijkstraat. Deze uitbreiding is mede nodig omdat de verouderde ‘dislocatie’ van het ROC aan de Thorbeckelaan zal worden gesloopt. Dat geldt ook voor de leegstaande basisschool De Rank ernaast, destijds bestemd voor speciaal onderwijs. Tevens zullen aan de Thorbeckelaan 48 sociale huurwoningen (portiekflats) tegen de vlakte gaan.

Op de vrijkomende grond komen tegen de veertig nieuwe woningen te staan, in opdracht van de woningcorporatie Beter Wonen. Deze corporatie wil aan de andere kant van de Kerkelanden ook huizen bouwen, namelijk aan de Parallelweg bij het station, waar 22 nieuwe huizen zijn voorzien. De rol van de gemeente Almelo is het inbrengen van grond en verder zal de lokale overheid toezien op ‘het kostenverhaal van haar plankosten’.

Onderdeel van het totaalplan is ook een dubbele overheveling van woningen en parkeerhavens naar elders, bezijden het spoor: 22 sociale huurappartementen aan de Bornerbroeksestraat-Noord en vervangende parkeerplaatsen in het Bellavistagebied.

Deel dit nieuws!