De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Aanleg zonnepark Hoge Hexel moeilijk; oud-ambtenaar actieleider

Aanleg zonnepark Hoge Hexel moeilijk; oud-ambtenaar actieleider

HOGE HEXEL - Hoewel een meerderheid van de gemeenteraad heeft besloten om geen bedenkingen kenbaar te maken tegen de aanleg van een zonnepark in Hoge Hexel is het nog zeer de vraag of diezelfde raad er ook mee instemt bij de finale besluitvorming, die plaatsgrijpt zodra de bezwaren van omwonenden en andere betrokkenen, onder wie een gewezen topambtenaar der gemeente Wierden, bekend zijn en moeten worden gewogen. De gewezen topambtenaar is van Bouwman nu Landbouwman geworden, met de mond en met de pen.

De gemeenteraad zit ermee in de maag, want ziet wel de noodzaak van het opwekken van duurzame energie op lokale schaal, maar ook de praktische bezwaren van plekken en opties. In de woorden van VVD-voorman Tijhof is het ‘een deksels dilemma’  en ook andere fracties hebben worstelen ermee. In het kerkdorp heerst ongenoegen. Om te beginnen is het beoogde zonnepark aan de Flierweg eens zo groot als de vier hectare die was afgesproken, acht hectare dus. Verder is nog volstrekt onduidelijk of de opgewekte elektriciteit wel aan het net kán worden geleverd vanwege ‘capaciteitsproblemen’ van het netwerk in de Hexelse contreien.

De coalitiepartijen NEW en CDA dubben nog. Dat geldt ook voor de oppositionele VVD met haar dekselse dilemma. Opvallend genoeg zijn de ChristenUnie en PPW, doorgaans pleitbezorgers van alles wat naar duurzaam zweemt, tegen het  zonnepark aan de Flierweg in Hoge Hexel. Volgens woordvoerder Timmerman van de ChristenUnie zijn er te veel onzekerheden en bezwaren. Daar komt bij, al zei hij dat niet, dat de ChristenUnie in Hoge Hexe een grote partij isl. Volgens zegsman Wessels van PPW zijn er te veel onduidelijkheden over procedures en mogelijkheden en te weinig kansen op participatie en financieel voordeel van bewoners van Hoge Hexel.

Het heeft er de schijn van dat ook het CDA tegenstemt, want woordvoerder Egberts, die zelf in Hoge Hexel een boerderij bestiert, gaf recent al een schot voor de boeg met de opmerking het problematisch te vinden ‘acht hectare goede vruchtbare landbouwgrond’  te benutten voor zonnepanelen, ‘zeker zolang er nog voldoende dakcapaciteit is’.

 

Deel dit nieuws!