De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Hengelose wethouder steunt eis VNG half miljard erbij voor Participatie

Hengelose wethouder steunt eis VNG half miljard erbij voor Participatie

HENGELO – Als het staatssecretaris Van Ark menens is met haar credo dat niemand met een bijstandsuitkering aan de kant hoeft te staan, dan moet haar huidige wetsvoorstel van tafel. Dat zegt wethouder Ten Heuw van Sociale Zaken in Hengelo. Volgens de SP-wethouder komt er, indien Van Ark, weigert boter bij de vis te leveren, niets terecht van de mooie woorden in de Participatiewet en zal het alleen maar heel veel geld kosten. ‘Het wetsvoorstel dat er nu ligt gaat de meeste mensen in de bijstand niet verder helpen en kost minimaal een half miljard extra.’

Ten Heuw verwijst in haar kritiek ook naar de opvatting van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die ‘serieuze aanpassingen’ eist plus voldoende geld om de ambitie waar te maken. De doelstelling om mensen vanuit de bijstand naar een baan begeleiden is goed, maar dan het wel om  ‘een passend aanbod’ gaan.

De huidige Participatiewet biedt ruimte voor maatwerk, maar gemeenten zijn volgens de VNG door eerdere kortingen op de middelen voor re-integratie lang niet in staat iedereen voldoende aandacht te geven. Daarnaast zorgt een verplichte tegenprestatie er volgens de VNG ‘op geen enkele wijze voor dat mensen daadwerkelijk aan een baan geholpen worden’.

Om die redenen willen wij serieuze aanpassingen in het wetsvoorstel. Zowel de VNG als het Sociaal Cultureel Planbureau hebben het kabinet er al eerder op gewezen dat door de verregaande bezuinigingen, die gelijktijdig met de invoering van de Participatiewet zijn doorgevoerd, het financieel onmogelijk is voor gemeenten iedereen een passend aanbod te doen. Gemeenten kregen in 2010 4.500 euro en nu nog 1.500 euro per uitkeringsgerechtigde. De eerste berekeningen laten volgens de VNG zien dat het ongeveer een half miljard kost om te komen tot een passend aanbod voor iedereen, maar Van Ark vindt dat het kan en moet binnen het huidige budget. Er moet volgens de VNG een onafhankelijk onderzoek naar de kosten komen.

Deel dit nieuws!